A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

327,7 millió forint támogatást kapott Tata a karsztvízszint-emelkedés okozta károk elhárításának megkezdésére

327,7 millió forintos állami támogatást kapott Tata a magyar kormánytól, a karsztvízszint-emelkedés okozta azonnali intézkedést igénylő feladatok végrehajtásához.

A támogatás kapcsán dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester tartott sajtótájékoztatót szeptember első napján a Városi Sportcsarnok mögött, a Kismosó-patak partján.

Bencsik János a helyszínen elmondta: - a visszatérő forrásokra nemcsak problémaként kell tekinteni, azok óriási lehetőséget is rejtenek, ezért úgy kell a többletvizet elvezetni, hogy azt később hasznosítani is lehessen, ilyen program kialakítására került sor az elmúlt évek során a Földtani és Geofizikai Intézet közreműködésével az Önkormányzat megbízásából. Ennek felhasználásával tudták meggyőzni a Belügyminisztériumot, hogy egy évvel ezelőtt állítson fel egy munkabizottságot a probléma feltérképezésére, a megoldási lehetőségek pontosítására, s mindennek köszönhetően születhetett meg most az a kormányhatározat, mely első körben a támogatást biztosítja. Ebből a keretből a Kismosó-patak vízszállító kapacitásának helyreállítására, kibővítésére is sor kerül, s ezzel jelentősen csökkenthetőek a Nagykert utcai családi házas lakók problémái.

A belügyminiszter külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében, egy összegben, a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatói okirat alapján nyújtja a támogatást. A kormányhatározat egyben felhívja a belügyminisztert, hogy jövő év június 30-áig készítsen felmérést „a Dunántúli-középhegység területén karsztvízszint-emelkedés okozta intézkedést igénylő feladatokról”.

Dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkár a tatai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: - a karsztvizesedési helyzet mára nemcsak Tatán, hanem az egész Dunántúli- középhegységben számos területen okoz komoly problémákat. Városunk a Belügyminisztériumba ezzel kapcsolatban már korábban benyújtott egy vis maior kérelmet, aminek vizsgálata után arra jutottak, hogy a vis maior rendeletben megfogalmazott szabályok és feltételek nem alkalmasak ennek a helyzetnek a kezelésére. Akkor a minisztérium egy részletes anyagot kért Tatától, felvázolva melyek azok a legfontosabb beavatkozások, melyeket minél előbb meg kell tenni ahhoz, hogy se életet, se vagyont ne veszélyeztessen a kialakult helyzet. Ennek nyomán született meg az a kormányhatározat, ami összességében 327,7 millió forintról szól. A helyettes államtitkár tájékoztatott arról, hogy ennek a támogatásnak a felhasználása során 46,7 millió forintot fordíthat a város további vizsgálatokra, 3 milliót tervezésre, 278 milliót pedig kivitelezésre: a Kismosó-patak mederrendezésére, a Hajdú utcában meglévő vízvezeték helyreállítására, az Eszterházy kastély udvarában való helyreállításra, és a Lo Presti forrás vizének elvezetésére.

Michl József polgármester elmondta: - a probléma kezelésében nagyon nagy lépést jelent ez a támogatás, az eddigi sok tervezési munka eredményeként és a kormány segítségével, az elvégzendő feladatok első ütemeként. A második ütemben ezt a munkát közvetlenül folytatva következik majd a Május 1. út 43-45 sz. alatti víztelenítés, valamint a vár forrásainak végleges kezelése, a Malom-árok rendbetétele és persze a Fényesen is folytatódniuk kell a munkálatoknak, hiszen a legnagyobb mennyiségű víz ott tör fel. A polgármester továbbra is a tataiak türelmét kérve hozzátette:- az itt élők nemsokára már látni fogják a munkagépeket, melyek hamarosan elindulnak a közbeszerzést és az állammal történő szerződéskötést követően.  

A támogatási szerződés megkötésének előkészítése már elkezdődött, a pénzt néhány héten belül megkapja a város, s jövő év végéig tudja majd felhasználni.