A tatai horgászati lehetőségekről tartott lakossági fórumot Michl József

A Magyary Zoltán Művelődési Központban tartott lakossági fórumot Michl József polgármester a tatai horgászati lehetőségekről, október 18-án.

A városvezető a helyszínen összegyűlt hatvan érdeklődőnek tájékoztatást adott az Öreg-tavi halgazdálkodásról is. A magyar állam az öreg-tavi halgazdálkodási jog haszonbérbeadására nyilvános pályázatot írt ki 2016. áprilisában. A felhívásra az Önkormányzat cége a Tatai Öreg-tó Halászati Kft., és a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület Polgári Jogi Társasága nyújtott be pályázatot. Az eredményes szereplés érdekében a felek között polgár jogi társaság alapítására vonatkozó szerződés és polgár jogi szerződés jött létre. A Polgár Jogi Társaság a pályázaton eredményesen szerepelt, elnyerve a halgazdálkodási jogot.

2017 elején megkezdődött az egyeztetés a felek között az idei haltelepítésre vonatkozóan. Mivel az egyesület a költségekhez nem tudott, nem kívánt hozzájárulni, ezért az Öreg-tó Halászati Kft. egy szakmai együttműködő partnert vont be. A PJT tagjai között létrejött szerződés rögzíti, hogy a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. köteles ellátni a haltelepítésre, halasításra, halgazdálkodásra, halak védelmével összefüggő beruházásokra, halbiológiai és vízminőségi célú beavatkozásokra vonatkozó feladatokat, de lehetősége van sporthorgászati tevékenység kezdeményezésére, turisztikai célú hasznosításra is. Ezen feladatok ellátásának kötelezettjeként a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. megállapodást kötött egy szakmai együttműködő partnerrel. A szerződést Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete jóváhagyta, s így áprilisban megindulhatott a haltelepítés. A munka elindult az Öreg-tavon, és ennek eredményeként újra megcsodálhatjuk a lehalászást is a hétvégi Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon. A halászati tevékenység újraindításának köszönhetően a tó tisztasága és az ökológiai egyensúlya a nyári időszakban is nagyon jó volt, a víz minőségének jelentős javulásához nagyban hozzájárul a halgazdálkodás.

Michl József a Cseke-tó jövőbeli halgazdálkodási jogáról is tájékoztatta az érdeklődő horgászokat. Ezzel kapcsolatban elmondta: - a tó a város tulajdona, a halgazdálkodási jogot az Önkormányzat korábban haszonbérletbe adta a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület részére. A szerződés 2017. december 31-én lejár, az Önkormányzat ezért jelenleg vizsgálja annak lehetőségét, hogy hogyan folytatódjon a Cseke-tavi horgászat. Ezzel kapcsolatban a polgármester hangsúlyozta:- az biztos, hogy lesz horgászat a jövőben is a Cseke-tavon, s biztosan folytatódik a tatai horgászok régi hagyománya, mely a tó környezetének hangulatát is meghatározza. A képviselő-testület döntésének megfelelően vagy új szerződés megkötésére, vagy új pályázat kiírására kerülhet a jövőben sor.

A tájékoztatón Michl József megköszönte a munkát mindazoknak, akik a halászati tevékenységben részt vesznek, és a munkát segítik. A fórumon sok kérdés hangzott el az egyesület és a város együttműködésével, a Cseke-tó vízminőségével, az egyesület vezetőjének tevékenységével és a jövőbeni lehetőségekkel kapcsolatban. A város környezetvédelmi referense és a szakmai együttműködő cég vezetője részletesen válaszolt a polgármesterrel együtt a felmerülő kérdésekre, javaslatokra. A városvezető a fórum végén minden résztvevőt megívott a hétvégi Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválra, ahol a halgazdálkodás első eredményeit is láthatjuk majd.