Halászati, vadászati, erdészeti és vízjogi szakemberek találkoztak Tatán

Október 20-án és 21-én rendezték Tatán az I. Nemzetközi Halászati, Vadászati, Erdészeti, Vízjogi Konferenciát („HA-VA-ER-VI”), a Piarista Rendház épületében.

Tata a királyi vadászatok egyik fő helyszíne, Mátyás király legkedvesebb vadászterülete volt. Az Öreg-tavat Zsigmond király főként haltárolási célból létesítette, s a tó kiváló vízminősége a tervszerű halászatot is lehetővé tette, mely az Esterházyak idején élte fénykorát. 2016-ban városunk 15 évre elnyerte az Öreg-tó halgazdálkodási jogát, ezért az Önkormányzat egyik célja feleleveníteni az ezzel kapcsolatos hagyományokat. A konferenciát a Pécsi Tudományegyetemmel közösen szervezték meg, tisztelegve a múlt előtt, s utat mutatva a témával foglalkozó jövőbeni képzési lehetőségeknek. Ezzel kapcsolatban a konferencia kezdeményezője, dr. Beró Henrietta elmondta: - ez a rendezvény egyfajta nyitány, amely a szakmának szól, továbbviszi a hagyományokat, és lehetőséget biztosít arra, hogy a városban újra megjelenjenek ezek a szakmák, választhatóvá váljanak a fiatalok számára, és neves oktatók jöjjenek el hozzánk. Az alpolgármester hozzátette: - a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban (KFKK) a tervek szerint a jövőben a szakterülettel kapcsolatos új képzések indulhatnak el. Városunk újabb felsőoktatási intézményekkel létrejövő együttműködései alapján szeretnék, ha a Piarista Rendház falai között halgazdálkodási mérnök, és vadászati szakjogász képzés is elindulhatna, valamint ezt követően más speciális képzések, az igényeknek megfelelően.

Az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválhoz kapcsolódó két napos találkozón elismert hazai szakértők, egyetemi oktatók, és minisztériumok képviselői osztottak meg aktuális információkat az előadások és szekcióülések során. A rendezvény pénteki nyitónapján Michl József úgy nyilatkozott: - a konferencia olyan esemény, amely összehozza a szakmát, de számunkra más jelentősége is van. Miután Tata 2010-ben elnyerte a „Magyarországi Biodiverzitás Fővárosa”  címet, azt reméljük, hogy abban a komoly munkában, ami a biodiverzitás természetes visszaállítását és megerősítését jelenti, valamilyen módon ezzel a rendezvénnyel is részt vehetünk – fogalmazott a polgármester.

Bencsik János országgyűlési képviselő a helyszínen elmondta: - a konferencia ablakot nyit Tatára, hiszen az az elit, melynek tagjai hazánkban hivatásszerűen foglalkoznak a hal, vad és erdőgazdálkodással, képet kap arról a munkáról, ami a városban zajlik az Önkormányzat koordinálásával, és egyben képet kapnak egy fantasztikus turisztikai adottságokkal rendelkező térségről is, ahová sokszor visszatérhetnek még a jövőben.

Prof. Dr. habil. Kecskés László, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja az esemény megnyitóján hangsúlyozta, hogy nagyon jó az együttműködésük városunk Önkormányzatával, elsősorban jogi továbbképzési lehetőségekkel kapcsolatban, amelyek a konferencia gerincét alkotó témákhoz kapcsolódnak.

Szombaton a program a Kastély téren kezdődött, az Öreg-tavi Nagy Halászfesztiválon az esemény résztvevői megtekintették a látványhalászatot, és részt vettek a fesztivál megnyitóján. Ezt követően folytatódtak a szakmai előadások a Piarista Rendházban, ahol a délelőttöt a Pipacs Kürt Együttes fellépései is színesítették. A nap folyamán Michl József polgármester átadta Prof. Dr. habil. Kecskés Lászlónak a KFKK és a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara között létrejött együttműködési szerződés díszpéldányát.

A konferencián közreműködött Jenei Márta, valamint a Geszti Óvoda apróságai, akik ünnepi műsorukkal köszöntötték a résztvevőket.