Lakossági fórumot tartottak a Bacsó 66 környezetének zöldterületi fejlesztéseiről

Tata Város Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság közös szervezésében rendeztek lakossági fórumot november 27-én „Legyen inkább lakóPARK!” címmel, a Juniorka Óvodában.

A fórum témája a Bacsó Béla út 66. szám környezetének zöldterületi fejlesztése, és a helyszínre tervezett közösségi kert kialakítása volt.

Michl József polgármester a helyszínen elmondta: - A Bacsó Béla 66. szám több társasházat is érint, s a cél az, hogy lakótelepből lakóparkká alakuljon a terület. Ez a folyamat korábban már elkezdődött virágosítással, a zöld növényzet tervezett átalakításával, játszótér-fejlesztéssel, de szükség van még többek között a parkolók számának bővítésére, vagy arra hogy a jövőben az autóbuszok is be tudjanak oda fordulni, tehát számos olyan feladat van, amelyről ismét érdemes egyeztetni az ott élőkkel. A városvezető hozzátette: - személyes találkozások során már felmérték, hogy a területen kik gondoznak kiskerteket, hiszen velük is fontos egyeztetni arról, hogy a zöldfelületeket hogyan lehetne közösen ápolni. Fontos szem előtt tartani, hogy Tata egy igazi zöld város, számos természeti csodával, védett területtel, ezért kiemelkedő jelentősége van annak, hogy ezeknek a felületeknek a fejlesztése ne csupán a mi generációnknak, hanem a jövő nemzedékeinek is maradandó és hasznos legyen – fogalmazott Michl József.

A lakossági fórumon részt vettek a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság munkatársai is. A Népfőiskola egy 22 éve működő tatai civil szervezet, amely évek óta szoros kapcsolatot ápol az Önkormányzattal, s ezt a kapcsolatot korábban egy közművelődési keret megállapodással is kiegészítettek. Ezt a munkát erősíti többek között a társaság népszerű tanfolyami rendszere, amely a közhasznúság szempontjából kiemelkedő, s amellyel a szervezet segít az Önkormányzat közművelődési feladatellátásában is. A fórumon Borsó Tibor, a Népfőiskola elnöke tájékoztatott arról, hogy a társaság él a helyi támogatási lehetőségekkel, s jelentkeztek a Környezetvédelmi Alap idei pályázati kiírására, egy közösségi kert megvalósításának tervével. Ez nemcsak elméleti képzéseket tartalmaz, hanem a szakmai segítségen túl gyakorlati megoldásokat is. A Bacsó Béla út 66. szám alatti terület nagyon jó terep ehhez, mert tartalmaz számos zöldfelületet, önkormányzati tulajdonú közterületet, és a kis zárt kertekben nagy segítséget jelenthet a szakmai támogatás. Ráadásul a közelben óvoda és bölcsőde egyaránt található, így szeretnék beindítani a zöld bölcsőde és zöld óvoda programot, amelynek során a gyerekeket megtaníthatják a környezetvédelem, a kertgondozás és a növényismeret alapjaira.

A fórumon projektindítóként mutatta be a Népfőiskola a tervezett közösségi kert kialakítási programját, Michl József pedig a helyi zöldterületi fejlesztésekről tartott tájékoztatót. A témában a közeljövőben további egyeztetések zajlanak majd a közösségi tervezés folyamatában.