Véradókat köszöntöttek Tatán

A többszörös véradókat köszöntötték november 28-án Tatán, a Fischer Házban. Az ünnepségre elsősorban Tatáról és Bajról kaptak meghívást, de neszmélyi véradó is szerepelt a kitüntetettek között.

November 27. a Véradók Napja Magyarországon, amelyet 1988 óta ünnepelünk. Először 1954-ben adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak, majd a Magyar Vöröskereszt javasolta, hogy 1988-tól kezdődően november 27. legyen a Véradók Napja.

Jámbor Imre, a Magyar Vöröskereszt tatai területi vezetője a helyszínen elmondta: - 10, 20, 25, 30, 40 és 50-szeres véradókat szoktak ebből az alkalomból külön köszönteni, ezzel is jelezve a véradás kiemelt társadalmi jelentőségét. Az utóbbi időben sajnos csökkent a véradók száma, ami köszönhető a mérséklődő születésszámnak valamint az életkorral járó betegségek kialakulásának is. A hosszú távú megoldást az jelentheti, ha a munkahelyek mellett végzős középiskolások körében is szerveznek véradásokat, és ezzel kapcsolatos ismeretterjesztést, így eljuttatva a fiatalabb generációkhoz a véradás fontosságának üzenetét.

A helyszínen Michl József polgármester és dr. Beró Henrietta alpolgármester köszöntötte a véradókat. A polgármester minden olyan tatai nevében megköszönte a segítséget, akik a véradóknak köszönhetik egy betegségből való kigyógyulásukat vagy az életüket. Köszönet jár azért is, mert a többszörös véradók életében a segítségadás egy bevett, természetes része az életnek. Azt kívánom önöknek, hogy adni akarásuk legyen egy állandó biztonság az életükben, ami folyamatos növekedést és erősödést is ad önöknek - fogalmazott a városvezető.

Az ünnepségen a megjelent véradók emléklapot és emlékérmet, valamint ajándékokat vehettek át. Az eseményen közreműködött a Tatai Bartók Béla Óvoda.