Szakmai elismerésben részesült a tatai Kossuth tér

A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Köztérmegújítási Nívódíj 2017 pályázaton a Városközpont kategóriában részesült elismerésben Tata Város Önkormányzata a Kossuth tér megújításáért. Az oklevelet Budapesten Kiss Zsolt főépítész vette át.

A pályázat célja a tényleges társadalmi igényeket kielégítő, a meglévő örökségi és egyéb értékeket megőrző, azokat magas színvonalon bemutató és továbbfejlesztő, a település szerkezetébe illeszkedő, gazdaságilag is fenntartható módon megújult közterek feltárása, azok jó példaként való bemutatása, ezáltal a köztértervezési és fejlesztési tevékenység színvonalának emelése, kultúrájának terjesztése volt. A pályázatok -Településközpont, és - Lakókörnyezet közterei kategóriákban kerültek elbírálásra.

A dicsérő oklevelet városunk „A tatai Kossuth tér életre kelt” című pályázatával nyerte el. Kiss Zsolt az elismeréssel kapcsolatban elmondta: - az oklevél jelentősége az, hogy általa nemcsak a tataiak, hanem a szakma is méltatja azt a munkát, melyet a tér rehabilitációja során elvégeztek.

A teret 2015 decemberében vették birtokba a tataiak. Tervezője Török Péter  Prima Primissima, Europa Nostra és Ybl Miklós-díjas táj- és környezetépítész, akinek nevéhez fűződik többek között a bajai főtér rendezése, a Szent István Bazilika környezetének kialakítása, a Holokauszt Emlékközpont kertje, a budapesti új Nemzeti Színház parkja és Orosháza főtere.

Az indoklás szerint örvendetes, hogy a teret övező, annak falait képező beépítést és az épületeket színvonalasan megújították, valamint, hogy a tér nagy elismerést váltott ki a helyiek körében, s a megújulás hatására a tér élete pezsgőbb lett, fejlődött.

 

(Fotó: Magyar Urbanisztikai Társaság).