Közel 100 millió forintra pályázhatnak fogyatékos embereket segítő szervezetek

Fogyatékos gyermeket, fiatalt vagy 14 év alatti tartósan beteg gyermekeket otthonukban nevelő családok segítésére kiírt pályázatról tartott sajtótájékoztatót Tatán Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az Esőemberekért Egyesület Központjában január 11-én. A tájékoztatón részt vett dr. Beró Henrietta Tata Város alpolgármestere, és Schenk Lászlóné, az Esőemberekért Egyesület elnöke is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma „Fogyatékos emberek otthonában nyújtott időszakos segítő szolgáltatás” címmel hirdetett pályázatot. A KézenFogva Alapítvány szolgáltató partnereivel – az Emberi Erőforrások Minisztériuma és jogelődjeinek folyamatos támogatásával – kidolgozta a FECSKE szolgáltatást (Fogyatékos Embereket nevelő Családok otthonában nyújtott időszakos Kísérés és Ellátás,www.fecske.kezenfogva.hu), amelyet 2007 óta modellkísérleti programként működtetett. A pályázati program célja új szolgáltatók beléptetésével, országos hálózat kiépítésével a korábbi szolgáltatás eredményeinek új programban történő kiterjesztése, és a szociális szolgáltatások rendszerébe történő beillesztésének előkészítése.

Czibere Károly a sajtótájékoztatón elmondta: - A kormány elkötelezett a fogyatékosok életminőségének folyamatos javítása és társadalmi integrációja mellett, ezért fontos, hogy azok a családok, amelyekben fogyatékos ember él, ne maradjanak egyedül a nehézségeikkel, és ne szigetelődjenek el. Az otthoni segítségnyújtás mint szolgáltatás célja, a fogyatékos vagy tartósan beteg emberek családtagjainak lehetőséget adni arra, hogy kimozduljanak otthonról, és nyugodtan elvégezhessék teendőiket. A pályázat lehetővé teszi, hogy szakmailag felkészült személyek akár több órán át is felügyeletet lássanak el a családoknál, akár otthon, akár kísérőként. Ezeket az igényeket előre kell jelezni egy diszpécser központnak, amely a segítőt az adott családhoz közvetíti. Ez a segítségnyújtás munkaidőn kívül, napi 24 órában - hétvégén vagy este is - igénybe vehető. Az államtitkár hozzátette: - Ennek a szolgáltatásnak volt előzménye a FECSKE program, melyben a KézenFogva Alapítvány hat civil szervezettel dolgozott együtt az elmúlt 11 évben, munkájuk komoly szakmai tapasztalatokkal alapozta meg ezt a 2018-as fejlesztést. Az új pályázat nyomán most kibővülnek a lehetőségek, hiszen már nemcsak a korábbi hat szervezet végezheti a szolgáltatást, hanem országosan további 286 támogató szolgálatra is kiterjesztették, összességében idén mintegy 43200 szolgáltatási óra finanszírozásával. Ezzel, több mint 500 érintett család kap lehetőséget életminőségének javítására.

A pályázat célcsoportjai :- a fogyatékos gyermeket, fiatalt otthonukban nevelő, gondozó családok számára 2017. évben FECSKE szolgáltatást nyújtó szervezetek, a szolgáltatást létrehozni kívánó szolgáltatók, amelyek támogató szolgálat működtetésére vonatkozó nyilvántartásba vétellel rendelkeznek. Közvetett célcsoportjai: - a fogyatékos gyermeket, fiatalt és 14 év alatti tartósan beteg gyermekeket otthonukban nevelő, gondozó családok. A program keretében az Otthoni Segítés szolgáltatás létrehozására és működtetésére lehet pályázati úton támogatást nyerni. A pályázatok támogatására rendelkezésre álló keretösszeg: 95.000.000 Ft.

Dr. Beró Henrietta alpolgármester a sajtótájékoztató helyszínén úgy nyilatkozott: - egy közösség összetartó erejét, szellemiségét az minősíti leginkább, ahogyan az elesettekkel, rászorulókkal bánik, s ahogyan odafigyel azokra, akiknek támogatásra van szükségük. A fogyatékos vagy tartósan beteg gyermekeket nevelő családok a megszokottnál sokkal nagyobb terhet vállalnak a mindennapokban, és a szülők- nevelők sokszor háttérbe szorulnak. Az ő munkájukat segítő szolgáltatások támogatásával egyrészt elismerjük a családtagok áldozatos munkáját, másrészt pedig segíteni tudjuk őket abban, hogy teljes életet élhessenek.

Az „Otthoni Segítés” szolgáltatói hálózatba olyan szervezeteket keresnek a pályázat útján, akik a korábbi FECSKE szolgálatot készek a fogyatékos emberek családjaihoz közvetlenül eljuttatni. A szolgáltatás kiterjesztésének célja földrajzilag közelebb jutni a családokhoz, azaz növelni a szolgáltatás területi lefedettségét, s ezzel annak hatékonyságát. A pályázat megvalósítási időszaka 2018. április 1.- től  2018. december 31. - ig tart.

Schenk Lászlóné az Esőemberekért Egyesület elnöke tájékoztatott arról, hogy az egyesület már 2012 óta működtetője a FECSKE szolgáltatásnak évi 4-5000 szolgáltatási órával, több mint hetven családnál, közülük ötvenen rendszeresen élnek ezzel a lehetőséggel. Mindezt tíz képzett szakemberrel végzik – mondta az elnök, aki hozzátette: - Ez egy bizalmon alapuló szolgáltatás, ami a mai társadalomban olyan fontos érték melyre építeni kell, ezért nagy öröm, hogy a modellprogram a pályázat segítségével országos kiterjesztést kap.

Pályázni kizárólag a Pályázati adatlap számítógéppel, magyar nyelven történő kitöltésével, illetve a pályázati útmutatóban meghatározott kötelező mellékletek beküldésével lehet. A pályázati dosszié a lebonyolító honlapjáról tölthető le: www.fszk.hu.  Benyújtási határidő: 2018. február 9.

A pályázattal kapcsolatos kérdéseket kizárólag e-mailben lehet feltenni az alábbi címre küldve:

FSZK Nonprofit Kft.

Hazai Támogatások Programirodája

E-mail: os2018@fszk.hu