A tatai Balogh Zsolt is indul a téli paralimpián

Január 22-én tettek esküt a 2018-as Phjongcshangi téli olimpiára és paralimpiára készülő magyar sportolók, köztük Balogh Zsolt tatai látássérült síelő is. A közös eskütétel már önmagában is üzenet értékű volt mind a sportszakma, mind a magyar társadalom számára, mivel az ép és a parasportolók egyaránt hatalmas elismerést érdemlő, rendkívüli teljesítményt nyújtó emberek.

A budapesti Mom Kulturális Központban megtartott ünnepségen köszöntötte a sportolókat Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság, és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A köztársasági elnök köszöntőjében a régi idők téli olimpiáit és a magyar sportolók legendás történeteit idézte fel, így többek között az 1932-es téli olimpián Rotter Emília és Szollás László szereplésének történetét, akik közadakozásból gyűjtötték össze a kiutazáshoz szükséges összeget, hogy aztán bronzéremmel térjenek haza. Elmondta, hogy a magyar téli olimpiai érmek átlag életkora 67 év, de a legfiatalabb is már 38 éves lett az idén és reményét fejezte ki, hogy sportolóink most fiatalítanak az eredményeken.

“A sport eszköz legyen arra, hogy sok mindent megtudjatok arról a világról, ami a látható világnak a háta mögött van.” - idézte Balczó András életműdíjas öttusázó szavait Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszöntő beszédében, melyben név szerint is utalt paralimpiai kvalifikációt szerzett sportolóinkra: "Balogh Zsolt, a magyar paralimpiai csapat egyik tagja látássérült, az erős árnyékokon kívül semmit nem lát, mégis 60 km/h-ás sebességgel száguld sílécein, szlalomozik a kapuk között. Ha valaki, hát Zsolt sokat megtapasztalt arról, hogy mi van a látható világ háta mögött. Például erős hit, bátorság és szembeszállás az elrendeltetéssel.”

Bocsi Bence, aki a hátára erősített hangszórón keresztül irányítja instrukcióival Zsoltot, pár méterrel előtte síelve, szintén tudna mesélni nekünk arról, hogy mi van a látható világ mögött. Bizalom, önfeláldozás és szeretet.

Lőrincz Kriszta, akit kerekesszékbe ültetett a sors, és aki a téli paralimpián biatlonban és sífutásban képvisel minket magyarokat, nos, ő is látott pár dolgot a látható világon túlról. Verejtékkel megküzdött, reménytelennek tűnő, majd mégis megnyert harcokat a saját testével, az ép lelkű és testű emberek szolidaritását és azt, hogy minden van, ha derű van.

Vegyük sorra még egyszer: hit, bátorság és szembeszállás a reménytelennel. Bizalom, önfeláldozás és szeretet. Győzni akarás, szolidaritás és derű.

Ők hárman, a paralimpia magyar versenyzői, Kriszta, Zsolt és Bence, a mi közösségünk, a magyar nemzet büszkeségei. Lényük és teljesítményük pőrén, tisztán üzen: nem a szemed világa, nem a tiszta hallásod, nem a tested vagy a szellemed képességei emelnek példává. Ezek önmagukban mit sem számítanak. A lényeg a lelkedben és a hitedben van."

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az olimpiai mozgalom eszmeiségét hangsúlyozta: "Az olimpiai mozgalom szépsége – az igazi csoda – nem az előkészítésben, a lebonyolításban, vagy a fokozott érdeklődésben rejlik. Itt hősök, sőt legendák születnek és ugyanúgy hősöket és legendákat döntenek le a talapzatról. Sehol sem olyan magától értetődő, mint az olimpiai eszme által áthatott sportban, hogy az eltérő nemzetiségű, fajú, vallású emberek között csak a teljesítményük alapján van különbség."

A XXIII. téli olimpia 2018. február 9. és 25. között kerül megrendezésre a dél-koreai Phjongcshangban, ahol ezt követően, március 9-én veszi kezdetét a XII. téli paralimpia. Ez utóbbi sporteseményen először képviseli Magyarországot látássérült sportoló. Balogh Zsolt az alpesi sí számok közül óriás-műlesiklásban és műlesiklásban áll rajthoz vezetőjével, Bocsi Bencével.

A dél-koreai olimpiai és paralimpiai játékok kabala figurái egy fehér tigris és egy ázsiai fekete medve, akik a Szuhorang és a Bandabi nevet kapták. A paralimpia kabalájaként szereplő Bandabi a bátorságot és az akaraterőt szimbolizálja.

Németh Orsolya