„Ne legyen kultúra magyarság, és magyarság kultúra nélkül”- a magyar kultúra napja Tatán

Tata Város Önkormányzata szervezésében január 27-én  „ …ki viszi át … ” a kultúrát?  címmel mutattak be ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából a Magyary Zoltán Művelődési Központban, a Kenderke Református Alapfokú Művészeti Iskola művészeti együtteseinek előadásában.

A magyar kultúra napját január 22-én ünnepeljük annak tiszteletére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnep alkalmából országszerte különböző programokat rendeznek, Tatán is hagyomány, hogy minden évben megemlékezünk erről a napról.

Az ünnepséget Michl József nyitotta meg, aki kiemelte: - nagy öröm, hogy  városunkban számos értékes művészeti csoport van, így ilyenkor, amikor például a magyar kultúrát ünnepeljük, bőséggel válogathatunk, hiszen több kórus, együttes és művészeti intézmény alkotja a kínálatot. A polgármester hozzátette: - sok mindennel készülnek a jövőben is arra, hogy Tatán a kulturális élet az itt megszokott magas színvonalon hozzáférhető legyen. Az ehhez szükséges infrastruktúrát tovább tudják erősíteni a közelmúltban elnyert pályázatok segítségével, így olyan új intézmények jöhetnek létre, és már meglévők újulhatnak meg, melyek a művészet, a művelődés, a kultúra elérésében, művelésében segítenek.

 „Ne legyen kultúra magyarság, és magyarság kultúra nélkül” – kezdte köszöntőjét a helyszínen Bencsik János, Kodály Zoltánt idézve. Az országgyűlési képviselő elmondta: - a népek világtengerén ringatózó hajók között lennie kell egy olyan hajónak, amely magyar és megkülönböztet bennünket , hiszen szükség van arra, hogy ez a szín amit mi képviselünk közösségben és nemzetben, megmaradjon.  Bencsik János hozzáfűzte: - Az ilyen napok, alkalmak emlékeztetnek minket arra, hogy kultúránk óriási érték, mely egyrészt megkülönböződési lehetőséget ad, az önazonosságunkat, az identitásunkat és együvé tartozásunkat erősíti, másrészt pedig az egyéni boldogulásunknak nyit teret, hiszen minőségivé tesz bennünket külön-külön és együtt is.

Az ünnepségen közreműködött: Jenei Márta. A műsorban részletek hangzottak el: Ágh István, Illyés Gyula, József Attila, Juhász Ferenc, Kölcsey Ferenc, Nagy László, Nemes Nagy Ágnes, Székely Dezső, Vörösmarty Mihály és Weöres Sándor verseiből. Felléptek: a Kenderke Kenderburga, Fonóka, Berzenye, Tiloló, Tata, Szarkalábak együttesei és a Kenderke Barátai Zenekar, valamint a Vaszary János Általános Iskola színjátszói a „Vaszary, a festőforradalmár” című darabbal. A rendező munkatársa: Lázár Katalin volt, írta és rendezte: Sárosi Csaba. Koreográfusok, közreműködők: Békés Andrea, Farkas Emőke, Jakab András, Jocha Balázs, Jocha István, Jocha-Kánya Réka, Sulyokné Nagy Tünde. Rendezők: Kádár Elemér és Kun Katalin.

Az eseményt a Tatai Televízió élőben közvetítette.