Ismét nagy sikert aratott a tatai Farsang Kupa!

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régiója és Egyesülete szervezésében idén már 16. alkalommal rendezték meg hazánk legnagyobb és legszínesebb szakmai versenyét, a Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokságot február 24-én, a Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban.

A helyszínen szakács, cukrász, felszolgáló/pincér - terítési verseny/, és pék szakmákban versenyeztek a szakemberek és a tanulók, de emellett a programban szerepelt cocktail verseny, valamint az előző évek nagy sikerére való tekintettel jelen volt a D3 Cukorvirág kategória is.

A Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokság már évek óta kategóriájában Magyarország legnagyobb és legrangosabb versenye, s az itt sikerrel szereplő versenyzők évről évre bizonyítanak a különböző világversenyeken és a munkaerőpiacon is.

A verseny alapítója Petrezselyem Antalné (Venesz-díjas, Aranykoszorús, Aranydiplomás Mestercukrász, a Petre Cukrászda tulajdonosa, a Tata és Környéke Gasztronómiai Egyesület és Régió Elnöke), védnökei: Michl József polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő, szakmai védnökei: Krivács András a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke és Dr. Szerencsés László a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Az idei bajnokságon 129 versenymunkát mutattak be, ebből 67 alkotás a felnőtt, 62 pedig a tanulók kategóriájában indult. A szakmák megoszlása az előző évekhez hasonlóan alakult: 22 szakács, 85 cukrász, 12 felszolgáló és 10 pék versenyzett a különböző kategóriákban.

Bencsik János országgyűlési képviselő az esemény megnyitóján úgy fogalmazott: - „Biztos vagyok abban, hogy az elmúlt években megrendezett Farsang Kupák is hozzájárultak ahhoz, hogy a térségben működő kézműves cukrászatok, élelmiszer készítők és vendéglátósok kedvet kaptak saját alapanyagok felhasználásával minőségi termékek megalkotására, megörvendeztetve ezzel a Tatai-medence gasztronómiára és ízekre érzékeny lakóinak sokaságát.”

Az idei versenyzők sikerességét az eredmények is jól mutatják: a zsűri 55 aranyérmet (32 felnőtt és 23 tanuló), 30 ezüstérmet, 29 bronzérmet és 12 oklevelet osztott ki a versenyzőknek. A szakács kategória legjobbja idén a székesfehérvári Diófa Étterem képviseletében Bán László lett, míg a cukrász kategória legsikeresebbje Horváthné Jeszenszky Nikoletta, a Danubius Zrt. Hotel Hungária City Center Budapest versenyzője. Az összetett bajnok immár harmadik éve Kőrösi-Fehér Emese (Kempinski Hotel Corvinus Budapest), aki a díj átvételkor a versenyzők biztatására elmondta, hogy érdemes kitartóan dolgozni, hiszen az első versenyzői éveiben csupán oklevéllel távozott a Farsang Kupáról.

A 129 versenyző hazánk számos szegletéből és Szlovákia legkülönbözőbb pontjairól érkezett, Komárom-Esztergom megyéből 14 alkotás versenyzett – ezek közül nyolc arany, három bronz, egy ezüst, kettő pedig oklevél minősítést kapott. A legeredményesebb iskola ismét a mosonmagyaróvári Haller János Szakközépiskola lett, a második helyen a székesfehérvári Deák Ferenc Szakközépiskola, harmadik helyen az ajkai Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola végzett.

A Farsang Kupa legeredményesebb versenyzői a hagyományokhoz híven idén is különleges, egyedi kerámia plaketteket kaptak, melyek Molnárné Tamás Anetta fazekas, népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mesterének munkái.