Ünnepi felvonulással emlékeztünk 1848-49 hőseire

Tata Város Önkormányzata szervezésében március 15-én rendezték az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepi felvonulást és koszorúzást, mely a város három pontját érintette.

 

A felvonulás reggel 9 órakor Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának emléktáblájánál kezdődött az Ady Andre úton, ahol áldást mondott Kovács Csaba Albert plébános. Ezt követően a megemlékezés Hamary Dániel, honvéd tüzér hadnagy Tópart utcai emléktáblájánál folytatódott, majd, az 1848-as emlékoszlopnál zárult, melyet a Szövetség Tatáért Alapítvány közadakozásból állított fel a várudvaron.

A helyszínen ünnepi beszédében Bencsik János elmondta: - a szabadság és a nemzeti önrendelkezés eszméje 1848 tavaszán úgy forrasztotta egybe a magyarságot és a Kárpát-hazában velünk együtt élő testvérnépeket, mint ahogyan a nagyító lencséje egy fókuszba gyűjti a nap sugarait. Nem csupán összegyűjti, hanem fel is erősíti, és akkora erőt kölcsönöz neki, amely akár lángra is tudja lobbantani mindazt, amelyre ez az egyesített fény, ez az erő ráirányul. Ebbe a fókuszba három fontos gondolat került be 1848 tavaszán: a keresztény nemzeti gondolat, a magyar szellemi fölény és a velünk együtt élő nemzetiségekkel való együttműködés. E három gondolat fókuszként a nemzeti önrendelkezésben és a szabadság utáni vágyban testesült meg. Az országgyűlési képviselő kiemelte: - 1848-ban két fontos üzenetet fogalmaztak meg a mindenkori utókor számára. Az egyik a pénzügyi és gazdasági függetlenség megteremtése, megőrzése és alkalmazása a mindennapi gyakorlatban, ami a megélhetést adja. A másik nagyon fontos üzenet a haza határainak megvédése: aki a hazában él és osztozik a közös kenyéren, annak szívéből jövő kötelessége az ország függetlenségének és határainak megvédése. A listát nem is kell tovább bővítenünk -mondta Bencsik János - önálló, stabil, független pénzügyi gazdálkodás, és önálló honvédelem, a határok megőrzése. Ez az alapja a nemzeti önrendelkezésnek, a magyar szabadságnak. Sosem volt, és most sincs ez másként, ennek ismeretében kell emlékeznünk, értékelnünk a kivívott szabadságunkat és mozgásterünket, és megtennünk mindent annak érdekében, hogy e két ’48-as örökségünket meg tudjuk őrizni, s emelt fővel tudjunk évről - évre  a nemzeti ünnepünk alkalmával azokra a hősökre emlékezni, akiknek mai magyarságunkat köszönhetjük  - zárta gondolatait a várudvaron a Tatai-medence országgyűlési képviselője.

Az ünnepi rendezvényen közreműködött: Petrozsényi Eszter és Turek Miklós színművészek, Molnár Kálmánné Petőházi Margit, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, a Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézménye és a Tatai Református Gimnázium tanulói.