Megkezdődött a Bacsó Béla út 66. környezetének zöldterületi fejlesztése

Április 25-én újabb egyeztetéssel és tájékoztatóval folytatódott a Bacsó Béla út 66. szám környezetének zöldterületi fejlesztését középpontba állító projekt.

Tata Város Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság közös szervezésében tavaly novemberben rendeztek lakossági fórumot „Legyen inkább lakóPARK!” címmel, a Juniorka Óvodában.  A Bacsó Béla 66. szám több társasházat is érint, s a cél az, hogy lakótelepből lakóparkká alakuljon a terület. Ezt a folyamatot szolgálta már korábban virágosítás, a zöld növényzet tervezett átalakítása és játszótér-fejlesztés is, de számos olyan feladat van még, amelyről érdemes egyeztetni az ott élőkkel. Személyes találkozások során korábban felmérték, hogy a területen kik gondoznak kiskerteket, és egyeztettek arról, hogy a zöldfelületeket hogyan lehetne közösen ápolni. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság élve a helyi támogatási lehetőségekkel tavaly jelentkezett a Környezetvédelmi Alap pályázati kiírására egy közösségi kert megvalósításának tervével, mely az elméleti képzéseken, szakmai segítségen túl gyakorlati megoldásokat is magában foglal. A Bacsó Béla úti terület kiváló terep ehhez, hiszen található rajta számos zöldfelület, önkormányzati tulajdonú közterület, és a kis zárt kertekben nagy segítséget jelenthet a szakmai támogatás is. A tavaly őszi projektindító fórumon bemutatták a Népfőiskola tervezett közösségi kert kialakítási programját, s a helyi zöldterületi fejlesztések terveit. A jó idő beköszöntével most eljött az ideje a gyakorlati megvalósításnak, így a következő lépésekről tartott egyeztető fórumot Michl József polgármester, és a Népfőiskola képviselői.

Herczig Szabolcs a Népfőiskolai Társaság alelnöke, a projekt felelőse a Juniorka Óvodában megrendezett fórumon elmondta: - a téli időszakban a tervezés kapta a főszerepet, melynek eredményeként mára elérkeztek a közösségi kert tényleges megvalósításához. Elkészült a közösségi kert házirendje, s már a fizikai munka, vagyis a kert kialakítása is folyamatban van. Első lépésben fákat vágtak ki, füvet kaszáltak, kiszedték az elavult kerítéseket, és elkezdték egy grillező helyének kialakítását.

Michl József a tájékoztatón kiemelte: - A Bacsó Béla lakótelepből lakóparkot szeretnének fejleszteni, hiszen a két szó között komoly különbség van, az itt élők pedig már régóta dolgoznak a környezetük megszépítésén. A helyszínről új térkép is készül, amely segíteni fogja az eligazodásban azokat, akik először járnak a területen. Emellett az Önkormányzat újabb szabadtéri sportparkok telepítésére nyert pályázatot, az egyik ilyen parkot itt szeretnék létrehozni, ennek pontos helyéről szintén egyeztetéseket kezdtek a lakótelepen élőkkel.

A projekt folytatásában tervezik többek között egy gyógynövény tanösvény létrehozását kifejezetten óvodásoknak és iskolásoknak tematikus órák megtartására, és olyan parcellákat is kialakítanak, melyeket az idősebb korosztály könnyebben elérhet. A Népfőiskola most egyéb pénzügyi forrásokat is keres a projekt folytatásához, melyeknek segítségével a közösségszervezési és oktatási terveiket tudnák kibővíteni.