Tatai Patara – Május 18-19-20

A ZOFI Rendezvényszervező Kft. neves múzeumi szakemberek és történészek támogatásával idén 11. alkalommal rendezi meg a „Tatai Patara 1597” Török-kori Történelmi Fesztivált, melyről május 9-én tartottak sajtótájékoztatót a szervezők Budapesten.

A fesztivál az 1597-es sikeres tatai ostrom és gróf Pálffy Miklós hadvezéri tevékenysége előtt tiszteleg, a rendezvény helyszíne ebben az évben is a tatai vár és az Esterházy kastély előtti tér. A kerettörténet szerint az 1594-ben kirobbanó újabb háborúban Tata négybástyás vára török kézen van és komoly akadálya a sikeres dunántúli keresztény hadmozdulatok indításának. A hadi kudarcokat látva gróf Pálffy Miklós komáromi főkapitány furfangos tűzmestereinek segítségével cselvetésre szánja magát, és 1597-ben kapupetárdával „kopogtat be a várkapun”.

A korhű ruhák, haditechnikai eszközök és autentikus csatajelenetek idén is egyedülálló élményt garantálnak majd a nézők számára. A látogatók 2018-ban több mint 500 hagyományőr izgalmas bemutatóit, korhű ruházatát csodálhatják meg. A hagyományőrök egyébként Olaszországból, Szlovákiából, Cseh és Lengyelországból érkeznek a magyar vitézek mellé, s több mint 15 ezer kilométert tesznek meg azért, hogy részesei lehessenek a Tatai Patarának.

A fesztivál helyszínén bárki elmerülhet a 16-17. század életének mindennapjaiban, kipróbálhatja magát a korabeli mesterségekben vagy ételek készítésében. A vendégeket különböző kulturális programok, katonazenekari fesztivál, lovasbemutatók, török kávékóstoltatás, hastáncosok és korhű vásári forgatag várja mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek vidám történelmi színielőadásaival. Mindeközben „Sarkantyú peng, szoknya lebben” a Borudvarban, ahol a néptáncosok táncházzal és rangos Nemzetközi Néptánc találkozóval készülnek az eseményre, valamint a 25. Klapka György Lövészdandár is felvonultatja legmodernebb haditechnikai eszközeit.

A sajtótájékoztatón Zombori Mihály a ZOFI Rendezvényszervező Kft. vezetője elmondta: - Idén nemcsak a megszokott nagy létszámú hagyományőr bemutatókat láthatja majd a közönség, hanem emellett részletesebben egy-egy, a korra jellemző hadi eseményt is megjelenítenek, eredeti rajzok és szemléltető anyagok segítségével kivetítve a látogatóknak, ezúttal még inkább interaktívvá és akciódúsabbá téve a történelmi eseményeket. Szintén a hagyományőrökhöz kapcsolódik, hogy olyan produkciókat is láthatnak a nézők, mint a szombat esti, különböző lőfegyverekkel színpadra koreografált muskéta tűz-bemutató. A hagyományőrök fegyverzete teljesen felöleli a 15. századi arzenált, az öltözékeikkel együtt. A monumentális csatajelentekben pikások, muskétások, janicsárok, azabok, seymenek és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően.

A fesztivál magyar falujában pünkösdi király választást rendeznek és kipróbálhatják az érdeklődők a különböző mesterségeket. Mindez idén is kiegészül Aprajafalvával, ahol a történelemhez kapcsolódó játékok és színi előadások várják a gyerekeket. A Borudvar ebben az évben sem marad el, helyszíne a kastély előtti terület lesz. A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár 2018-ban is támogatja a Patarát, és részt vesz a programokban. A pénteki Deák-Patarán (mely a Megyei Védelmi Bizottság támogatásával jön létre), több száz diák vesz majd részt, ők két külön - alsó és felső tagozatosoknak szánt útvonalon mennek végig, katonai akadálypályákkal és egyéb érdekességekkel megtűzdelve. A szervezők a hangsúlyt a kalandra, a játékra és a történelmi hűségre helyezik, amiről történészek, muzeológusok, hagyományőrök, múzeumpedagógusok gondoskodnak.

Zombori Mihály tájékoztatott arról, hogy két kiállítás is kiemelt szerepet kap a programban: „Lélekút” címmel Dr. Kazanlár Aminollah Emil képzőművészeti kiállítását szombaton délelőtt nyitják meg a várban, emellett a Török Kulturális Központ is bemutat egy kiállítást Isztambul történetéről, háromdimenziós képsorozatokkal illusztrálva. Természetesen megrendezik a Katonazenekari Fesztivált is, amely május 19-én 15:00 órakor kezdődik a Kossuth téren.

A rendezvény weboldala: www.tataipatara.hu

Facebook oldala: facebook.com/TataiPatara

Főszervező: Zombori Mihály

Email: tatai.patara@gmail.com

Tel.: +36-20/942-3830

A fesztiváljegy ára 2.500 Ft

A jegy a fesztivál teljes idejére belépésre és az összes programon való részvételre jogosít.

A diák és nyugdíjas fesztiváljegy 2.000 Ft

Tata Kártyával a fesztiváljegyek kedvezménnyel vásárolhatóak meg, a kártya felmutatása mellett.

Gyermekeknek a belépés 12 éves kor alatt ingyenes.

A fesztiválra napi jegy is vásárolható 1.500 Ft-ért.

A Tatai Patarán akadálymentesített belépési lehetőséget biztosítanak a mozgáskorlátozottaknak.