Tájépítész egyetemi hallgatók is segítik a térség ökoturisztikai fejlesztéseit

„A tájban élő ember” című nyertes projektjével a Neszmélyi Borút Egyesület turisztikai látogatópontokat és tanösvényt alakít ki térségünkben. A munkába a Szent István Egyetem hallgatói is bekapcsolódtak, kutatómunkájuk eddigi eredményeiről a Városháza dísztermében tartottak projekteredmény bemutatót május 11-én.

 

A Neszmélyi Borút Egyesület „A tájban élő ember” Ökoturisztikai Látogatópontok a Nyugat-Gerecsében címmel nyert el korábban egy TOP pályázatot, konzorciumi partnerei: Baj és Dunaszentmiklós községek önkormányzatai. A projekt megvalósulásának helyszínei Tata, Baj és Dunaszentmiklós területén találhatóak, ahol ökoturisztikai látogatópontokat, és egy, a környék növényvilágát bemutató, fajvédelmi eszközökkel és információs táblákkal felszerelt mintegy 100 km hosszú tanösvényt alakítanak ki. A tatai, baji, és dunaszentmiklósi kül- és beltéri látogatópontokban lesz interaktív, valamint oktatótermi infrastruktúrával ellátott bemutató tér, mely egy multifunkcionális közösségi térként is fog működni, s alkalmas lesz környezeti nevelési programok, vetítések, előadások, kézműves foglalkozások, stb. megszervezésére, valamint kerékpáros pont, amely a településen áthaladó kerékpáros turisták igényeit fogja szolgálni. A projekt keretében, a Nyugat-Gerecse táji, épített- és szakrális örökségi elemeinek bemutatását szolgáló tanösvény az év 365 napján elérhető lesz a látogatók számára. Az együttműködés célja térségi, turisztikai termékcsomag és tematikus turisztikai fejlesztés létrehozása, mellyel megyei szintű turisztikai vonzerő elemekre épülő, koordinált fejlesztés valósul meg.

A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezői Tanszékének hallgatói az év elejétől végeznek kutatómunkát a térségben, hogy szaktudásukkal segítsék „A tájban élő ember" projekt megvalósítását. A hallgatóknak nem szokatlan a feladat, hiszen már 2017 tavaszán több hónapos kutatómunkát végeztek a Tápió vidékén, hogy hozzájáruljanak a natúrpark létrehozásához. Végrehajtották azokat a közös, az egész térségre kiterjedő projekteket (natúrpark honlap, térkép, zöldút hálózat, információs táblarendszer, közös kiadványok, stb.), melyek szükségesek a natúrpark beindításához.

Kollányi László az egyetem Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékének vezetője tájékoztatott arról, hogy a végzős hallgatókkal minden évben kiválasztják az ország valamelyik részét, ahol területfejlesztési tervet készítenek. A pályázat kapcsán kerültek most térségünkbe, s itt végzik féléves gyakorlatukat a hallgatók. Ez a munka az egyetem diákjai számára azért is hasznos, mert élő kapcsolat alakul ki a diákok és a helyi szereplők között.

2018. első félévében a Szent István Egyetem 46 hallgatója vette fel azt a kurzust, amely fölméri a Nyugat-Gerecse környékét a tankörök összehangolt munkája, előadások, szemináriumok, és terepgyakorlatok során, ezzel segítve a Neszmélyi Borút Egyesület projektjét. Február 28-án a vezető tanárok kíséretében, március 28-án kis csoportokban járták be a településeket, május elején pedig háromnapos terepgyakorlaton vettek részt, majd az összegyűjtött információk alapján javaslatokat fogalmaznak meg a kiemelt tájértékekről, a leendő öko-bemutató pontokról.

Ízing László, a Neszmélyi Borút Egyesület nevében a Városházán elmondta: - a hallgatók tájépítész szakon végeznek, tehát rendelkeznek a megfelelő érzékenységgel és szakismerettel. A feladatuk az, hogy bejárva a tanösvény tervezett útvonalát összegyűjtik a fellelhető értékeket, melyekről információs táblákat készítenek. Ezeket a hallgatók tervezik meg, majd javaslatként átadják, s így lesznek az alapjai a végleges tábláknak.

Michl József Tata polgármestere a témában úgy nyilatkozott:- minden olyan együttműködésnek nagyon örül a város, amelynek során külső szemlélők figyelik meg azt, hogy mi itt hogyan élünk a Tatai járásban, s ennek a tájnak és a benne élőknek a kapcsolatából milyen hasznos információk szerezhetők. Tata és környező települései régóta dolgoznak azon, hogy a helyi fejlesztések még jobban illeszkedjenek a környezethez, s a kistérségre vonatkozó fejlesztési tervekhez ezek az új szempontok komoly segítséget fognak adni.

A projekt elindult, hamarosan megkezdődik a tanösvény három nagy információs pontjának rendbetétele, valamint azoknak az anyagoknak az előkészítése, tervezése és kivitelezése, amelyek ezeken a pontokon adnak majd információkat a látogatóknak. A projekteredmény bemutatón a Szent István Egyetem hallgatói saját készítésű prezentációjukon keresztül mutatták be a térségünkben elvégzett munkájuk eredményeit. A projekt teljes időtartama három év.