Megnyílt Smidt Tamás szőgyéni építész kiállítása Tatán

Május 17-én Tatán, a zsinagóga épületében nyitották meg Smidt Tamás építész HÁZÁM című kiállítását.

 

Smidt Tamás Tata testvérvárosában, Szőgyénben élő építőművész 1974-ben született Érsekújváron. 2000-ben diplomázott a Pozsonyi Műszaki Egyetemen építészmérnökként, 2001 óta önállóan dolgozik, s megalapította az Ateliersmidt építészirodát. Épületei, alkotásai számos magyarországi és felvidéki településen megtalálhatóak, főbb munkái:

-Falumúzeum, Udvard

-Gyalogos fahíd, Párkány

-Jégmadár Konferenciaközpont, Ipolyság

-Bérlakások, Szőgyén

-Dömötör ház, Esztergom

-Kilátótorony, Kápolna Karva.

Az elmúlt években több műemléki rekonstrukciót is megtervezett, és számos önálló kiállításon van túl.

Smidt Tamás a kiállításon elmondta: - A tárlaton az elmúlt 10 év munkái kerülnek bemutatásra. Bár tanulmányait Pozsonyban végezte, folyamatosan kereste a magyar nyelvezetet az építészetben, és számos Magyarországon élő mester mellett is tanult mintegy „kétlaki” életet élve. A kiállítás címe a HÁZÁM - mely a hazám és a házam szavakat képviseli - szintén erre utal. Az építész hozzátette: - amikor egyetemes építészetről beszélünk, akkor is megfigyelhetőek az apró különbségek a különböző kultúrákban. Ez alapján a magyar építészet nyelvezete is más, és megkülönböztethető a többitől.

Smidt Tamás kézzel rajzol, balkezes kézi rajzaiból, és az elkészült épületek, terek fotóiból láthatnak egy válogatást a kiállítás látogatói. A tárlatot Prof. Dr. Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár nyitotta meg, aki régóta jó barátságot ápol a szőgyéni építésszel. Bagdy Emőke a helyszínen kiemelte: - Manapság nagy szükség van arra, hogy az építészek visszaállítsák az építészetet a művészet világába. Smidt Tamás megmutatja, hogyan jelenik meg az épület arculatában az építész arca, miközben tiszta egyszerűségével vonja magára a figyelmet.

A kiállítás védnöke Michl József a megnyitón úgy nyilatkozott: - Bár Smidt Tamás szőgyéni testvérvárosunk építésze, és V. Smídt Róbert szőgyéni fafaragóművész, Tata díszpolgárának testvére, munkáival a tataiak eddig még nem találkoztak. Michl József tavaly Smidt Tamás komáromi kiállításának megnyitója után ajánlotta fel azt a lehetőséget, hogy a tárlatot elhozzák városunkba is. A polgármester hozzátette: - Smidt Tamást fantasztikus érzékkel használja a modern építészeti lehetőségeket, ugyanakkor múltunk értékeit is megjeleníti a különböző anyagokban, mai technikákban és formákban.

A HÁZÁM című kiállítást az érdeklődők július 30-ig tekinthetik meg a zsinagóga épületében, a Hősök tere 7 szám alatt.