Tatán rendezte idei közgyűlését az Által-ér Szövetség

Május utolsó napján Tatán, a volt piarista rendház épületében rendezte 2018. évi közgyűlését az Által-ér Szövetség.

 

Az 1994-ben megalakult Által-ér Szövetség az első olyan civil szervezet, amely egy egész vízgyűjtőre kiterjedően igyekszik saját eszközeivel elősegíteni a fenntartható fejlődést, a környezeti rehabilitációt és az ezekkel összefüggő tevékenységeket, többek között a vidékfejlesztést, környezeti nevelést, természetvédelmet, fenntartható gazdálkodást, megújuló energiák használatát, és az ökoturizmust.

Az idei közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt a szervezet éves költségvetésének valamint az elmúlt évi közhasznúsági jelentésének az elfogadása, a Gerecse Natúrparkról meghirdetett iskolai vetélkedő legjobb kisfilmjeinek bemutatása, és a nyertes csapatok díjazása. Utóbbival kapcsolatban Michl József az Által-ér Szövetség elnöke a helyszínen elmondta: - nagyon hasznos, ha modern technikai eszközökön keresztül próbáljuk meg bevonni a fiatalokat abba a munkába, amit a szövetség végez, ehhez a kisfilmek remek lehetőséget nyújtottak. Michl József a közeljövő feladataival kapcsolatban hozzátette: - továbbra is az a céljuk, hogy a halászatot követően az Öreg-tó megtisztulása folytatódhasson az iszapvizsgálatok után. Hamarosan elindul a kotrás megtervezése, majd vagy állami vagy egyéb források segítségével haladhat tovább a tó rehabilitációja.

Musicz László szakmai igazgató a szervezet tavaly elvégzett munkájáról úgy nyilatkozott: - 2017-ben három fő területen dolgoztak. Az egyik legfontosabb feladatuk az volt, hogy elkezdték az Öreg-tó iszapvizsgálatát, ami idén nagyobb ütemben folytatódhat. A vizsgálatból következtethetnek az iszap minőségére, nehézfémtartalmára - ezek fontos információk a kotrás előkészítéséhez. Az elmúlt év másik jelentős területe a Gerecse Natúrpark volt, amihez kapcsolódóan sikerült egy határon átnyúló pályázatot elnyerni, és 11 (szlovák illetve magyar) partner közreműködésével sor kerülhet egy több százmillió forintos fejlesztésre, melyből magyarországi főpartnerként a szövetség közel 100 millió forintot tud a natúrpark ökoturisztikai arculatfejlesztésére fordítani. Harmadik fő feladatuk pedig a partnerséghez fűződött, a vízgyűjtő egészén megtalálható partnerek számos munkába vonták be a szövetséget, amely kiemelten fontosnak tartja az ismeretterjesztést is, ezért számos előadást tartottak iskolákban, valamint szakvezetéseket szerveztek a Tatai Fényes Tanösvényen.

A május 31-én megrendezett ülés programjában Acsainé Dávid Ágnes intézményvezető mutatta be a résztvevőknek a rendház megújult épületegyüttesét, majd Mürkl Levente az önkormányzat Városfejlesztési és üzemeltetési irodájának helyettes vezetője tartott előadást a visszatérő forrásokról.