130 éve született Magyary Zoltán

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, Tata Város Önkormányzata, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat  és a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szervezésében június 7-én a volt piarista rendház épületében rendezték az idei Magyary Konferenciát.

 

A szakmai találkozó az Öreg-tó partján kezdődött, ahol a résztvevők koszorúkat helyeztek el Magyary Zoltán szobránál. A helyszínen Borsó Tibor mondott beszédet, aki az eseménnyel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - a népfőiskolának minden évben két nagy ünnepe van: az egyik a közgyűlés, amelyen idén is beszámoltak a tagságnak az előző évben elvégzett munkáról, a másik pedig a konferencia, melyet az elmúlt nyolc évben már komoly partnerekkel közösen szerveztek meg. A találkozó első napja Tatán zajlott megyei közigazgatási szakemberek, önkormányzatok és jegyzők részvételével, majd a második napon Budapesten folytatódik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szakmai munkáját bemutató programokkal. Idén, amikor 40 éves a közigazgatási felsőoktatás, a jubileumot ünneplő éves programsorozatba is beépülhetett a konferencia, amely méltó elismerése annak a munkának, amit eddig elvégeztünk – mondta  a Népfőiskolai Társaság elnöke.

A közigazgatási felsőoktatás megalapításának évfordulója mellett az idei konferenciának két másik jubileum is kiemelt témát szolgáltatott, hiszen 130 éve született Magyary Zoltán, és szintén idén ünnepeljük Tata és Tóváros egyesítésének 80. évfordulóját . Ezzel kapcsolatban az esemény helyszínén Michl József polgármester elmondta: - Magyary Zoltán 50 éves korában harcolta ki Tata és Tóváros egyesítését, s a közigazgatási tudós egykor a konferenciának helyet adó piarista rendház épületében is gyakran megfordult, együttműködve a piarista atyákkal, akik részt vállaltak a városfejlesztés kidolgozásában. Tata rengeteget köszönhet Magyarynak, akinek  a nevét viselő tatai tudásközpont tervezése és létrehozása megkezdődött az egykori tiszti klub helyén, ahol a könyvtári szolgáltatások mellett széles körben lesz lehetőség a helyi hagyományok, szellemi örökségünk őrzésére és kutatására is. A polgármester hozzátette: - a városegyesítés évfordulójának őszi ünnepségén bemutatnak majd egy zenés színpadi darabot, amely Tata és Tóváros egyesítésének történetét fogja feldolgozni, így természetesen Magyary Zoltán személye is megelevenedik majd benne.

A programnyitó koszorúzást követően a rendház épületében folytatódott a találkozó. Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntőjében hangsúlyozta: - Magyary Zoltán munkásságát a hagyomány és a megújulás gondolata vezérelte. A hagyomány adja közösségi életünk vázát, ugyanakkor az új lehetőségekhez is alkalmazkodni kell. Magyary felismerte, hogy a közigazgatásnak az itt élők céljait kell szolgálnia, ehhez pedig meg kellett újítani a kor gondolkodásmódját, igazodva az igényekhez és a változásokhoz – fogalmazott a Tatai medence országgyűlési képviselője. Popovics György, a Megyei Közgyűlés elnöke pedig kiemelte: - Magyary Zoltán jól tudta, hogy az általa felkarolt ügyek fontosak, hiszen a közigazgatás kiszolgálja az állampolgárokat, és ha jól működik, akkor az emberek is jobban élnek.

A konferencián idén is szakmai előadások hangzottak el. Borsó Tibor a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság elnöke Magyary Zoltán életművének jelentőségéről és hatásairól, dr. Téglási András a NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának dékán helyettese a 40 éves közigazgatási felsőoktatásról,  Palich Etelka, a Kormánytisztviselői és Állami Tisztviselői Kar elnöke a kormánytisztviselői életpályamodell tapasztalatainak összegzéséről, dr. Veres Zoltán megyei jegyző Magyary „megyéjéről", dr. Rabár Ferenc történész Tata és Tóváros egyesítéséről, dr. Horváth Attila a Magyary Zoltán Szakkollégium igazgatója pedig Magyary Zoltán szellemi hagyatékának digitalizálásáról beszélt a tatai helyszínen.