A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Mozgalmas évet zárt Tata Város Diákönkormányzata

Tartalmas és mozgalmas volt a 2017/18-as tanév Tata Város Diákönkormányzata számára. A TAVIDÖK munkájával évek óta támogatja a helyi diákéletet, programokat szervez és segíti a városunk iskoláiban tanuló diákokat a pályaválasztásban, a szabadidő tartalmas eltöltésében is.

A diákönkormányzat az új tanévben 2017 őszén kezdte el munkáját, a Városházán megrendezett éves tisztújító üléssel. A TAVIDÖK Szervezeti és Működési Szabályzatában foglaltak szerint a diákönkormányzat tisztségviselőinek mandátuma 1 évre szól, ezért a tavalyi alakuló ülésen hagyományosan sor került az új diákpolgármester, és helyetteseinek megválasztására. A diákönkormányzatba Tata közigazgatási határán belül működő, minden OM azonosító számmal rendelkező, egyházi és állami közoktatási intézmény jogosult 2 diákot delegálni. A delegált tagokból felépülő képviselő-testület a diákpolgármestert és a két diák-alpolgármestert maga választja tagjai közül. Az egyik diák alpolgármestert a gimnáziumi tagok, míg a másikat az általános iskolás tagok közül kell megválasztani. A 2017/2018-as tanévre felálló diákönkormányzat diákpolgármesteri címéért Krkos Gergő (TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma) indult, akit a testület egyhangúlag megszavazott. Általános iskolás diák alpolgármesternek Kelemen Annát a Vaszary János Általános iskola tanulóját, míg középiskolás diák-alpolgármesternek Besenyi Viktóriát (Új úti iskola) választották meg a delegáltak.

Megalakulását követően a diákönkormányzat elkezdhette munkáját, amelynek nyomán mozgalmas évet zárhattak az idei vakáció beköszöntével. A fiatalok diák-közmeghallgatást szerveztek, ahol bárki elmondhatta véleményét, ötleteit, javaslatait a helyi diákélettel kapcsolatban. Karácsony előtt ünnepi adománygyűjtéssel végeztek karitatív munkát, majd aktív részesei voltak a „Közelítő” elnevezésű projektnek, melyet a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társaság (GYIÖT) által az Erasmus+ projekt keretében szerveztek, és amelynek egyik elemeként részt vettek a Szakmák Éjszakáján is. Ugyancsak ebben a programban  szerepeltek a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzati Társasággal közösen szervezett „Helyben hogyan? - Fiatalok a településeken” című konferencián Budapesten.

A kultúra, művészet területén ebben a tanévben "Hunyadi paizsán ül" címmel hirdettek meg képzőművészeti és versíró pályázatot, amely a Mátyás király-emlékévhez kapcsolódott, tatai általános valamint középiskolások számára. A felhívásra összesen félszáz pályamű érkezett, közülük a szakértőkből álló zsűri három verset, valamint két korcsoportban hét képzőművészeti alkotást díjazott.

A diákönkormányzat a mozgás, a sport területén is igyekezett alternatívákat mutatni, megszervezték a VIII. Tata-Szőgyén kerékpártúrát, ennek részeként képviselték Tatát a „Youth is European Future” elnevezésű szőgyéni konferencián, ahol prezentációt mutattak be arról, hogy mit is jelent számukra európainak lenni. Idén tavasszal pedig a Tavidök Focikupával várták a fiatalokat, az iskolák közötti versengésen fiú csapatok vettek részt, intézményenként egy-egy összeállítással.

A főbb programok mellett Tata Város Diákönkormányzata a mögöttünk álló tanévben részt vett számos városi ünnepségen, képviselték magukat Tata legnagyobb rendezvényein, csapatépítő és rendszeres önkormányzati üléseket tartottak. A város iskoláinak évzáró ünnepségein Krkos Gergő diákpolgármester és Kelemen Anna diák alpolgármester részesítette elismerésben a diákönkormányzat tagjait. Munkájáért könyvjutalomban részesült: Király Tamás, Hermann Ákos, Sramkó Bendegúz, Mózes Krisztina, Széles Adrienn, Süveg Eszter, Bancia Alex, Szabó Gergő, Argai Álmos, Kupfer Tamás és Besenyei Viktória.

A TAVIDÖK idén ősszel, újabb alakuló üléssel folytatja majd munkáját az új tanévben.