A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Minimarathon és Neszmélyi Borünnep – változatos programok augusztus első hétvégéjén Tatán

Augusztus 4-én már 35. alkalommal várjuk a futás szerelmeseit, hiszen hagyományosan idén is a nyár utolsó hónapjának első szombatján rajtol el a tatai Minimarathon, mellette pedig a IV. Neszmélyi Borünnep és Halnapok rendezvénye várja majd az érdeklődőket a Kastély téren.

A Minimarathon Tata Város Önkormányzata, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, a Pannon Takarék, a Felnőtt Utazók Klubja, a KEM Természetbarát Szövetség, a Tatai Városkapu Zrt.. a Tatai Városgazda Kft.,és a Tatai Atlétikai Club közös szervezésében, a "Humán szolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában" projekt támogatásával valósul meg 2018-ban. Nevezni augusztus elsején éjfélig lehet online, a helyszínen pedig augusztus 3-án pénteken 15:00 és 19:00 óra között, valamint augusztus 4-én szombaton 08:00-tól 10:45-ig.

Tompa Andor főszervező, az eseményhez kapcsolódó sajtótájékoztatón július 5-én a Városházán elmondta: - a Minimarathon Tata második legrégebbi sporteseménye, csak a Tó-futás előzi meg. Bár hazánkban a nyári szezonban nagyon sok futóversenyt rendeznek, a tatai mégis különleges, hiszen egyedülálló természeti környezetben zajlik a város útjain, így már évek óta stabilan 6-700 induló rajtol el a 13,5 kilométeres távon.

A sajtótájékoztatón Michl József polgármester kiemelte: - újabb szép évfordulóhoz érkezett a Minimarathon, s nagyon jó érzés, hogy Varga István egykori kezdeményezése ilyen hosszú ideig fennmaradt, és kibővült a köré épített rendezvényhétvége is. A városvezető szívből gratulált az ötletadónak és az eddigi szervezőknek, önkénteseknek, a résztvevő szervezeteknek és a támogatóknak hozzátéve, hogy nemcsak a tatai futókat, hanem a szurkolókat is várják az útvonal mentén. Michl József elmondta:- új színnel egészül ki idén a Borünnep, ugyanis a rendezvény vasárnap délelőtti programjában a tervek szerint meghirdetnek egy horgászversenyt az Öreg-tó partján, a Keresztelő Szent János szobor és a lovarda közti szakaszon.

A futóverseny útvonalán 5 frissítő állomás segíti majd a futókat, többek között az Öreg-tó és a Cseke-tó partján. A szokásoknak megfelelően chipes időmérés lesz, ezzel kapcsolatban a szervezők kérik, hogy a chipet kizárólag a cipőjükön viseljék a versenyzők. A futás ideje alatt az Országos Mentőszolgálat két mentőautóval lesz jelen, mellettük pedig az IFELORE Ifjúsági Elsősegélynyújtók Országos Egyesületének önkéntesei is gondoskodnak a megfelelő egészségügyi ellátásról. Görkorcsolyával, kerékpárral és kutyával idén sem lehet futni, valamint a mindkét fülben elhelyezett fülhallgató is kizáró ok a versenyen.

Augusztus 4-én délelőtt 11:00-kor indítják majd a futamot, amelyen az egyéni indulókon kívül a megszokott váltók is részt vehetnek: 2,2-6,6 és 4,7 km-es távokon. Egyéniben a nők és a férfiak 16 kategóriában, míg a váltók 7 női, 7 férfi és 7 vegyes kategóriában kerülnek díjazásra. Az eredményhirdetés a IV. Neszmélyi Borünnep és Halnapok keretében a Kastély téren lesz, várhatóan 14:00 órakor. A Neszmélyi Borút Egyesület által szervezett egész hétvégén át tartó rendezvényen az Öreg-tó partján idén is színvonalas és változatos programkínálattal várják az érdeklődőket: különböző műfajú koncertekkel, válogatott borokkal, a legjobb térségi borászatok képviselőivel, és ízletes hal illetve más ételekkel.