Emléktábla örökíti meg Mátyás király tatai látogatásainak időszakait

Az idei Mátyás király emlékév kapcsán avattak emléktáblát augusztus 24-én a tatai vár bejáratánál. A tábla azoknak az időknek állít emléket, amikor az uralkodó városunkban tartózkodott.

 

Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából 2018-ban Mátyás emlékévet hirdettek hazánkban. Az emlékév kapcsán a 19. Tatai Barokk Fesztivál programjának keretében avatták fel az emléktáblát a Tatai Helytörténeti Egyesület elnöke, dr. Kis Tiborné kezdeményezésére, Tata Város Önkormányzata és a Kuny Domokos Múzeum támogatásával. Az emléktábla avatáson Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester mondott köszöntőt,  Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója az uralkodó itt tartózkodásainak részleteiről, dr. Kis Tiborné pedig Mátyás életútjáról és jelentőségéről tartott beszámolót.

A tatai vár Mátyás egyik kedvelt mellékrezidenciájaként alapvetően nem a politikai döntéshozások helyszíne volt, elsősorban inkább a kikapcsolódást, a pihenést, mulatozást szolgálta. A kutatások szerint Mátyás 12 különböző évben tartózkodott városunkban, 13 alkalommal. A számok alapján a magyar vidéki várak közül a tatai volt a negyedik legkedveltebb, melyet Mátyás látogatott.

Dr. Schmidtmayer Richárd a Kuny Domokos Múzeum igazgatója elmondta: - Az emléktábla azért került a vár bejáratához, mert így az ide látogatókat még a belépés előtt informálja arról, hogy a tatai vár ebből a szempontból is kiemelt jelentőségű volt. Ezért szerepelnek a táblán azok a történeti kutatások által igazolt évszámok és hónapok, melyek a király itt tartózkodásairól árulkodnak.  Dr. Schmidtmayer Richárd hozzátette: - Mátyás idején jelentős építkezések folytak a tatai vár területén, és számos olyan történet maradt fent, amely az uralkodó városunkban töltött időszakairól szól, pl: az aranykacsa mondája, vagy a folyami halak, a vizák betelepítése az Öreg-tóba.

Az emléktáblán található Hunyadi címer Portik László alkotása, a táblát Stummer Balázs kőfaragó készítette, Kerti Károly György tervei alapján.