A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán rendezte Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Városunkban tartotta szeptember 15-én hagyományos Őszi Találkozóját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A program keretében mintegy 2500-an érkeztek Tatára.

 

Az egyesület több mint három évtizede a családok, a nagycsaládok érdekében tevékenykedik, s egyik leglátogatottabb rendezvényük az országos Őszi Találkozó. Az idei eseményen a családok kulturális és szabadidős programokon vettek részt, miközben közösségi élmények mellett ismerkedtek Tatával és nevezetességeivel a város számos pontján.

Az esemény megnyitóját szombaton délelőtt rendezték a tatai vár udvarán, ahol köszöntőt mondott Kardosné Gyurkó Katalin. A NOE elnöke elmondta: - az Őszi Találkozó az egyesület egyik legbensőségesebb programja, hiszen ilyenkor az ország minden részéből érkező családok újra találkozhatnak egymással, s ez megerősíti azt az érzést, hogy jó nagycsaládban élni. Kardosné Gyurkó Katalin kiemelte, már több mint 12 ezer család tagja az egyesületnek, amely a 2019-es költségvetésben kiemelt szerepet kapott a magyar kormánytól.

A megnyitó ünnepségen Michl József polgármester is üdvözölte a résztvevőket hangsúlyozva: - a nagycsaládosok óriási erejű példát mutatnak a társadalomnak, ezért megtiszteltetés városunknak, hogy az éves találkozót itt szervezték meg, s Tata büszkén és örömmel látja vendégül az ide érkezőket. Amit a nagycsaládosok életükkel példaként állítanak elénk, egy csodálatos jelzés ebben a mai, sokszor gyermek és családellenes társadalomban – fogalmazott a polgármester.

 Az 1987-ben alakult NOE jelenleg országosan több mint 200 helyi közösséggel  rendelkezik. Az országos munkát hat regionális központ segíti, önkénteseik száma megközelíti az 1500 főt. Az egyesület a családos közösségépítésen és értékőrzésen túl – melynek középpontjában a házasság és az élet védelme, az anyaság tisztelete áll – ellátja a családok érdekvédelmét és országos, valamint helyi rendezvényein kötetlen kapcsolatépítésre, szórakozásra is lehetőséget nyújt.

A tatai eseményen részt vett Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki elmondta: - Az élet akkor tartalmas és teljes, ha mások szolgálatáról is szól, s bár ez a szolgálat sok mindent jelenthet, elsősorban a családban kezdődik. A családok támogatása hazánkban egy fontos egyetértési pont, amely intézkedések sorozatában tört felszínre az elmúlt években: Európában Magyarország fordítja a legtöbbet családtámogatásra, népszerű az otthonteremtési program, az adókedvezmények rendszere már 1900 milliárd forintot hagyott a családoknál, a bölcsődék száma pedig másfélszeresére emelkedett. Az államtitkár hozzátette: - a kormány munkáját egy Családügyi és Stratégiai Kabinet segíti, annak érdekében, hogy minden döntésben tükröződjenek a családok szempontjai, érdekei. Az a hely szeretnénk lenni Európában, amely bizonyítja, hogy a saját erőnkből is képesek vagyunk megerősíteni közösségeinket, és ennek a törekvésnek a családok pótolhatatlan főszereplői – mondta  Dömötör  Csaba.

A NOE Őszi Találkozójának megnyitóján közreműködött a MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekar Balázs Attila őrnagy vezényletéve, valamint a Csevergő Énekegyüttes.