Sikeres volt a II. IKSZ Börze Tatán

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében október 11-én második alkalommal rendezték meg az IKSZ Börzét, mely az iskolai közösségi szolgálat teljesítésében nyújtott segítséget a diákoknak.

A Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban zajló eseményen közel 40 tatai és térségi civil szervezet mutatkozott be, és több mint 400 diák tájékozódhatott azokról a lehetőségekről, melyeket kihasználva teljesíteni tudják majd az 50 órás kötelező szolgálatukat.

Az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) szervezett keretek között végzett egyéni vagy csoportos segítő tevékenység, amely a helyi közösség érdekeit és a középiskolás diákok személyes fejlődését egyszerre szolgálja. A tatai IKSZ Börze célja az volt, hogy segítsen a diákoknak képet alkotni a fogadó szervezetek által végzett sokszínű tevékenységről, ezáltal megkönnyíteni számukra a választást, és még hasznosabbá tenni a szolgálatban eltöltött időt.

Herczig Szabolcs a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság alelnöke a helyszínen elmondta: - a társaság korábban kérdőívek és interjúk során végzett kutatásából kiderült, hogy nincs igazán hatékony kommunikáció és kapcsolat a befogadó civilek, önkormányzati és más szervezetek valamint a diákok között a közösségi szolgálat területén, noha az együttműködés mindkét oldal számára hasznos lenne. A felmérés után egy pedagógus továbbképzés, valamint egy a civileknek szóló önkéntes menedzsment és IKSZ képzés megrendezését követően szervezték az első IKSZ Börzét idén tavasszal. A mostani, második találkozó ideje nem véletlenül esett októberre, hiszen a tanév elején a megfelelő információk birtokában még van idejük a diákoknak megtervezni, hogy mikor és hol szeretnék a kötelező 50 órás szolgálatukat elvégezni.

A kiállítók előre összeállított programokkal várták standjaiknál az érdeklődőket, akik átfogó ismertetők alapján dönthetnek arról, hogy hol szeretnék a közösségi szolgálatukat teljesíteni. Emellett a fogadó civil szervezetek is nagyobb ismertségre tehettek szert, a fiatalok körében népszerűsítve sokoldalú tevékenységüket.

A népfőiskola célja, hogy a jövőben minden év októberében hagyományosan létrejöhessen a börze, melynek megszervezésében együttműködnek majd Tata Város Diákönkormányzatával is.