Megújul a Kálvária- domb

Zajlanak a munkálatok a Kálvária-dombon, ahol a pályázati támogatásból megvalósuló fejlesztésről Bencsik János országgyűlési képviselő és Michl József polgármester tartott sajtótájékoztatót november 19-én.

 

Tata Város Önkormányzata a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „A tatai Kőfaragó-ház kézműves és aktív ökoturisztikai látogatóközpontként való rehabilitációja és a Kálvária-domb egységes turisztikai termékcsomagként való bemutatása” címmel, a pályázatot támogatásra érdemesnek ítélték. Az önkormányzat közbeszerzési eljárás eredményeképpen vállalkozási szerződést kötött „A Kálvária-dombon projektelemek építésére, tájrendezésre, a Söréttorony felújítására, közlekedési felületek kiépítésére és tájépítészetre” a TOP-1.2.1-15-KO1-2016-00005 azonosítószámú pályázati forrásból.

A fejlesztés során a Kálvária-domb területén tájrendezési - kivitelezési munkákra, a Söréttorony és kőfal felújítására, valamint díszvilágítás kialakítására kerül sor.

Bencsik János a sajtótájékoztató helyszínén elmondta: - A fejlesztés elsősorban a tataiaknak és a környékbelieknek szól, akik szeretnek a Kálvária-dombra járni. A terület biztonságosabb lesz, újból helyükre kerülnek a meglazult kövek, rendbe teszik a Söréttorony környékét, parkosítási munkákat végeznek és több lesz majd a fa is. Az országgyűlési képviselő hozzátette: - Turisztikai szempontból a területnek a Kőfaragó-ház felújításával lesz nagyobb jelentősége, amikor összekapcsolódik majd a népi hagyományok, mesterségek bemutatásával is.

Michl József polgármester úgy nyilatkozott: - A városnak számos olyan pontja van, ami a tataiak számára többlettel bír, például a hagyományok vagy személyes emlékek miatt. Ezek között szerepel a természeti szempontból is kiemelkedő Kálvária-domb, amit minden itt élő nagyon szeret, ezért is volt fontos, hogy felújítását az önkormányzat beillessze pályázatai sorába. A Kőfaragó-házzal és a Fellner Jakab Kilátóval összhangban a dombnak is szüksége volt a megújulásra, tereprendezésre. Ennek folyamatában zajlanak most a helyszínen kisebb beavatkozások, például a felvezető út tekintetében, így biztonságosabbá válik a feljutás a dombra. A kis kápolna és a szoborcsoport megújítása nem uniós pénzből, hanem a város költségvetéséből valósul majd meg, így lépésről-lépésre haladva teljesen megszépülhet a terület – tájékoztatott a városvezető.

Az építési forgalom a Fazekas és a Kálvária utcákat érinti, fennakadásokat várhatóan nem fog okozni, de kisebb teherforgalomra az érintett területen számítani kell. A Kálvária-domb építési terület, így látogatottsága jelenleg korlátozott.