Elnökségi ülést tartott az Által-ér Szövetség

December 3-án a Városháza dísztermében tartotta éves elnökségi és felügyelő bizottsági ülését az Által-ér Szövetség.

Az ülésen négy napirendi pontban tárgyaltak, köztük a „Ramsari Város“ díjról és a Gerecse Natúrparkot érintő fejlesztésekről.

Michl József az Által-ér Szövetség elnöke a helyszínen elmondta: - A szövetség 1994-ben jött létre összevonva az Által-ér mentén működő önkormányzatokat és cégeket annak érdekében, hogy az Által-ér vízgyűjtőjének és az Öreg-tónak a megtisztítása, megújítása megtörténhessen. Mára 49 tagot számlálnak, és a megyében ez a legtöbb önkormányzatot tömörítő civil szervezet. A szövetség kezdeményezte és támogatja a Gerecse Natúrparkot is, melynek fejlesztése a vizes területek gondozásán túl többféle feladatot is jelent. A szövetség tevékenységei évről-évre megújulnak, hiszen teremtett környezetünk folyamatos figyelmet kíván, és továbbra is kiemelt teendő az Öreg-tó megtisztítása, ezzel kapcsolatosan sok pozitív visszajelzés érkezett az elmúlt időszakban a tataiaktól, valamint ide érkező vendégeinktől. A feladatok elvégzésében együtt kell működni a természettel, a szövetség pedig munkájával ezt a kapcsolatot, az ember és a természet barátságát erősíti – fogalmazott Michl József.

Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója úgy nyilatkozott - A 2018-as év mérföldkő volt a szövetség életében, hiszen elkezdték történetük eddigi legnagyobb volumenű beruházását, a Gerecse Natúrpark fejlesztését. Emellett szintén kiemelkedő eredménynek számít, hogy Tata elnyerte a Ramsari Város kitüntető címet, melyben az Által-ér Szövetség kezdeményező szerepet vállalt. Musicz László a Gerecse Natúrpark jövőjével kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy az idei előkészületek után 2019-ben elkészül a natúrpark látogatóközpontja Bajót - Péliföldszentkereszten a zarándokhely közelében a szövetség szakmai irányításával, emellett egységes, jelképes kapukat és három nyelvű információs pontokat állítanak fel az érintett településeken. Jövőre környezeti nevelési programokat is szerveznek majd felvidéki és magyar gyerekeknek, valamint megvalósul egy fotóalbum a Gerecse Natúrparkról.