Tata tovább építkezik - év végi beszélgetés Michl Józseffel

2018-ban Tata és Tóváros egyesítésének 80. évfordulóját ünnepeljük. Bár a nyolc évtizeddel ezelőtti egyesítés nem volt mindenben teljesen békés, és mindenki számára egyformán óhajtott folyamat, mára egy folyamatosan változó, mégis egyedülálló természeti és épített örökséget továbbvivő, fejlődő várossá kovácsolódott az egykori két település. Az év folyamán több ünnepi rendezvény tekintett vissza a mögöttünk álló évtizedekre, de decemberben a legtöbben a 2018-as esztendővel vetünk számot.

 

-Polgármester úr, az elmúlt év végén összegző beszélgetésünket azzal zártuk, hogy az alapozás után 2018-ban megkezdődik az építés időszaka Tatán, és valóban, bármerre nézünk, láthatjuk, ahogyan ez megvalósult. Általánosságban nézve, hogyan értékeli a mögöttünk álló esztendőt?

-Nagyon jó látni, hogy számos dolog - ha nem is minden - a terveinknek megfelelően alakult idén is, de nem csak emiatt volt ez egy nagyon szép, különleges év. 80 éve történt Tata és Tóváros egyesítése, amikor két önálló településből egy új város született, Magyary Zoltán hathatós közreműködésével. Az egyesítésről szóló, politikainak látszó döntés, sokkal nagyobb fejlődést indított el a városban, mint amit akkor reméltek, a nyolc évtizeddel ezelőtt elindult változások, a növekedés hullámai ma is érezhetőek, és visszaköszönnek. Tata mai, látványos fejlődését tapasztalni az egyesítés 80., jubileumi évében, külön öröm.

-Kezdjük a gazdaság témájával, idén sok jó hírrel szolgáltak a befektetők.

-Nem várt nagyságrendű, de annál örömtelibb lendületet vett a fejlődés az Ipari Parkunkban, ahol új beruházások indultak, és a már meglévők fejlődtek tovább. Az év elején adták át a MooWa új gyárcsarnokát 3200 négyzetméteren, ahol nagyon figyelnek a környezettudatosságra és az energiatakarékosságra is. Tovább terjeszkedik az NHK Spring Hungary Kft., amely első európai termelési központját itt nyitotta meg 2016-ban, most járműalkatrész gyártó üzeme több mint 23 ezer négyzetméterrel bővül. Zajlik a medencék gyártásával foglalkozó IFK-AMPRON Kft. gyártócsarnok és iroda építése, a Tom-Ferr Zrt. megkezdte egy 4000 négyzetméteres csőgyár kialakítását meglévő telephelye mellett, valamint az A&T Technology Kft. három ütemben épülő fém megmunkáló csarnokának és irodájának építése is folyamatban van. A Güntner-Tata Kft. mind a gyár területén, mind a tulajdonukba került új ingatlanon fejlesztéseket fog megvalósítani, további csarnokok, ipari létesítmények létrehozásával. Céljuk, hogy 30-40%-al bővítsék a termeléskapacitást, és megépítsenek egy logisztikai központot, mivel a raktározási és szállítási feladataik is megnövekedtek. A fejlesztésük helyszínén új útszakasz is épül, mely megkerülve a gyárat, összeköti majd a Tavasz utcát a Barcsay utcával, és azon keresztül a Szomód felé vezető úttal, járdával és kerékpárúttal kiegészülve. Ezek a gyárfejlesztések azért is fontosak, hogy tovább növekedhessenek a helyi adó bevételeink. Köszönet a fejlesztőknek és a tulajdonosoknak, mert láthatóan   szeretik Tatát, és bíznak bennünk, tataiakban. Persze mindezzel szoros összefüggésben van a munkaerő-piaci helyzet, ebből a szempontból továbbra is példamutató helyen állunk, a Tatai járás az országban az elsők között van, mint az egyik legalacsonyabb munkanélküliségi mutatóval rendelkező térség. Csak 2018-ban, az év első 9 hónapjában több mint 2700 főre nyújtottak be munkaerő igényt a munkáltatók, ezzel szemben pedig 580 körüli a regisztrált munkanélküliek száma a járásban. A problémát tehát most már sokkal inkább a munkaerőhiány jelenti. Remélhetőleg ez viszont haza vonzza azokat a tataiakat, akik most máshol dolgoznak. A városközpontban szintén jelentős fejlesztés indult el az Interspar és a Lidl tatai építkezései kapcsán. Komoly fejtörést okozott a tataiaknak - a türelmüket külön is szeretném megköszönni, hiszen megkerülhetetlen csomópontokban zajlottak az ide kapcsolódó útfejlesztések, amelyek hosszabb időre átalakították mindennapjainkat a közlekedés terén. Viszont a megújult Május 1. úton zökkenőmentesen és gyorsan haladhatunk, minden zebra lámpás lesz a biztonságos gyalogos közlekedés érdekében. Hamarosan egy kis körforgalom épül ki az Oroszlányi út és a Fényes fasor találkozásánál, tehát a belvárosban egy számottevő közlekedési fejlesztés kapcsolódik össze az üzletházak építésével. Tavasszal egyébként állami segítséggel a Komáromi út - Új út találkozásánál egy lámpás kereszteződést is kiépít a Közút.

-Az Ipari Park és a kereskedelmi cégek mellett a magyar államnak is számos korszerűsítést köszönhetünk idén.

-Nagy köszönet a kormánynak, hiszen az intézményeink sorra újulhattak meg az év folyamán. Komoly átalakításon esett át a Bláthy Iskola, amelynek kollégiuma kívül belül teljesen átalakult, ráadásul a Bercsényi utcai épület a város tulajdona. Ugyanígy a Jávorka Iskola kollégiuma is korszerűbb lett, és pár hete adtuk át a Fazekas Iskolában lezajlott fejlesztéseket, a szomszédos épületben a Menner Bernát Zeneiskolában pedig a tetőszerkezet újulhatott meg. A Vaszary és a Jázmin Iskolák esetében szintén jelentős korszerűsítés és bővítés várható, új tornaterem is létesül, a munkálatok tervezése már elindult. Nagy változás, hogy idén az Eötvös Gimnázium is állami fenntartásba került, ott új sportpálya épült az udvaron, kormányzati támogatással. Az iskoláink a Tatabányai Tankerülethez kerültek, és tisztán látszik már az első évek eredményeiből, hogy a tankerület a jó gazda szemével tekint rájuk, figyelemmel kíséri az épületek állapotát is. Az állami beavatkozások az iskoláinkon túl még két fontos területen érintették idén Tatát, az egyik a közlekedést érintő Baji úti felújítás, valamint a Május 1. úti útbeszakadás felszámolása volt, mindkettő már régen váratott magára, a másik pedig, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megkezdődött az Esterházy-kastély felújítása. Külön öröm, hogy a külső munkákon túl a kastély olyan belső, tartalmi megújuláson esik át, amelynek nyomán nem csupán egy egyszeri kiállítás látogatásra lesz alkalmas a helyszín, hanem nagyon sokféle programnak is otthont ad majd.

-Ha állami támogatásról és utakról beszélünk, akkor nem kerülhetjük ki a visszatérő forrásokkal kapcsolatos feladatokat sem, hiszen azok mindkét témával szorosan összekapcsolódnak.

- Ezen a téren egyrészt olyan feladatokkal foglalkozunk, melyek a később felmerülő problémák megelőzése érdekében zajlanak, emellett pedig vannak olyan terveink, melyek a visszatérő források szépségére, hasznára koncentrálnak, ilyenek például a Fényes fürdő fejlesztésével kapcsolatos tervek. 2018-ban jelentős lépéseken vagyunk túl, a Május 1. úton lévő beszakadást sikerült felszámolni, és a Kismosó-patak mederrendezése is szépen halad, ott jobbára már csak tereprendezési munkák maradtak, egy szép sétány fogja összekötni a Kocsi utat a Május 1. út sportcsarnok melletti szakaszával. Ez a beruházás tükrözi azt az igényt, hogy ahol csak lehet, mutassuk meg a vizet, és ne csupán zárt csőben haladjon a forrásvíz. A Hajdú utcán is zajlanak a munkák, a kastély udvarából kivezettük a vizet és előkészítettük a Lo Presti forrás bekötését, a Hajdú utca csapadékvíz-elvezetése is megoldódott, az út teljes felújítása pedig tavasszal zajlik majd, ennek a pénzügyi forrásai  rendelkezésünkre állnak.

-Tata mondhatni történelmet ír idén, hiszen rekord számú pályázati projekt indult el egymással párhuzamosan.

-Valóban sok a munka ezen a téren, és jó lenne már jóval előrébb járni, de szembe kell néznünk azzal, hogy az építőipari cégek kapacitása az utóbbi időben beszűkült, mert országszerte sok a megrendelés, rengeteg állami, helyi és magán beruházás zajlik. Ezért fordult elő az, hogy több közbeszerzésünket sem tudtuk idén lezárni, van, ahol már harmadik alkalommal kellett elindítanunk az eljárást. Persze számos projektünk már nagyon szépen alakul, például jó ütemben haladnak a piarista rendház épületében a Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központ kialakításának munkái, elindult a Kálvária-domb és a Kőfaragó-ház felújítása, az Építők parkjára vonatkozó beruházásnak pedig lezártuk az előkészítő feladatait, januárban folytatódik a projekt. Szintén lezárultak a tervezések, engedélyeztetések a határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszerrel kapcsolatban, amit a Pons Danubii EGTC-vel közösen hozunk létre, a Tata-Agostyán kerékpárút esetében pedig elindultak a területszerzések, megvannak az építési engedélyek, jön a közbeszerzés.

-Még maradva a pályázatoknál, nemcsak a szó szerint vett építkezésekben mutatkoznak meg a támogatások, hanem a kultúra, a humánszolgáltatások fejlesztésének területén is.

- A „Humánszolgáltatások fejlesztése Magyary Zoltán mintajárásában” elnevezésű EFOP projektünknek köszönhetően sok fejlesztést, programot tudtunk idén megvalósítani, például ebből finanszíroztuk a népszerű nyári napközis táborunkat és a Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábort, de a pályázat arra is lehetőséget adott, hogy ne csak Tatán, hanem a kistérség településein is szép programok jöhessenek létre. Nagy öröm, hogy megkezdhette munkáját a tatai Család és KarrierPont, melyet a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete hozott létre idén augusztusban azzal a céllal, hogy a térségben élő nők családi, társadalmi és munkaerő-piaci szerepeinek összeegyeztetését elősegítse, népszerűsítve a nők atipikus munkavégzését, az édesanyák visszatérését a munka világába. Fontos még megemlíteni a TOP forrásból működő identitás pályázatunkat, mely lehetőséget ad arra, hogy Tata és kiemelten Agostyán identitásfejlesztését tovább erősítsük, s összefogva a kistérséggel valamint a Neszmélyi Borút Egyesülettel a Neszmélyi Borvidék további kiteljesedésében Tata vezető szerepet tölthessen be.

-Idén fókuszba került a Magyary Zoltán Művelődési Központ jövője is.

-A ház jövőbeni funkciójával és az épület sorsával kapcsolatban elkezdődött egy széles körű egyeztetés a tataiakkal, ami folytatódni fog. Idén rendbe hoztuk a tetőt, hogy ne ázzon be a színházterem. Elindult az épület új funkciójának megtervezése.

-Ha már szóba került a város egyik „ikonikus” épülete, beszéljünk egy sokkal szebb, 250 éves épületről, a piarista rendházról is, ami úgy tűnik beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen sikeresen zajlik a helyszínen a Soproni Egyetem felsőoktatási képzése, elfoglalta helyét a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság, és készülnek a könnyűzenei tehetséggondozó központ helyiségei.

-Az épülethez méltó munka folyik a házban, de persze nagyon sok pénzre lesz még szükség a további felújításhoz. Az önkormányzat létrehozta a Tatai Rend-ház Kft.-t, ami teljes körűen működteti, gondozza és fejleszti a jövőben a piarista rendházat. Fontos célunk olyan funkciók, lehetőségek megvalósítása az épületben, amelyek segítenek majd a fenntartásban és akár többletet is képesek lesznek termelni, amit aztán vissza lehet forgatni a további fejlesztésekbe, ezért mielőbb szeretnénk szálláshelyeket is kialakítani az épületben.

-A város üzemeltetési feladatai folyamatosan nagy kihívást jelentenek, ezen a téren terveznek-e változtatást, újításokat?

-Mindenképpen, ugyanis új alapokra szeretnénk helyezni a város üzemeltetését. Az államilag finanszírozott közfoglalkoztatás hosszú éveken át nagy segítséget jelentett a Városgazdának, ám a közfoglalkoztatottak létszáma a közel 200-ról 30 körülire csökkent idén, ami már jelentős nehézségeket okozott. Ennek ellenére számos fejlesztésnek örülhettünk, hiszen épültek új buszvárók, megújultak járdák, játszóterek, kátyúztunk, folytak a kertészeti munkák, de nem olyan teljes körűen, ahogyan azt megszoktuk. Az önkormányzat elkötelezett abban, hogy saját városüzemeltetési cégét olyan fejlesztésekkel támogassa, amelyek segítnek a hatékonyabb és kiterjedtebb munkavégzésben, tehát új gépeket vásárolunk, technológiai fejlesztést hajtunk végre, és a szakemberi, munkatársi csapatot is bővíteni fogjuk.

Nagyon fontos, hogy egy város megfelelő üzemeltetése, gondozása az ott élők nélkül nem működhet, ezért tudatosítanunk kell, hogy mindenkinek feladata a saját háza előtti porta rendben tartása, a járda takarítása minden évszakban. Ezért egy olyan programot is elindítunk, amelyben díjazzuk azokat a lakóközösségeket, amelyek figyelnek az utcájukra, városrészükre, és a lehető legszebben, legtisztábban tartják azt. Őket külön szeretnénk jutalmazni, például azzal, hogy egész évben ingyen szállítjuk el tőlük a zöldhulladékot.

-Ha az idei városi életet nézzük, azt hiszem, mi tataiak nem panaszkodhatunk, a Tatára jellemző színes kulturális, sport és közösségi élet 2018-ban is bőven tartogatott élményeket.

-Fantasztikusak voltak idén is a visszatérő fesztiválok, nagyrendezvények, sikeresek voltak a nagy tömegeket megmozgató sporteseményeink is, mind magas színvonalú és a városhoz méltó esemény volt. Ezért nagyon nagy köszönet jár a szervezőknek, akik ismét megmutatták, hogy Tatán milyen aktív a civil élet. És persze köszönet a tataiaknak, akik részt vettek ezeken a rendezvényeken, vagy elviselték őket, köszönjük a türelmüket.

-Jó ideje nincs olyan év, hogy Tata ne kapjon valamilyen komoly elismerést, idén talán az eddigi legnagyobb nemzetközi figyelmet kiváltó díjat, a „Ramsari Város” címet hozhattuk el.

-Itt is nagy köszönettel tartozom mindenkinek, aki a díj elnyeréséhez hozzájárult munkájával, a magyar kormánynak, az Agrárminisztériumnak és Schmidt Andrásnak, valamint a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának a támogatásért, az akkreditációért. Emellett köszönöm Musicz Lászlónak, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatójának, aki nagyon sokat tett és tesz azért, hogy a ramsari gondolat igazán éljen és erősödjön a városban, s évről évre magas szakmai színvonalon szervezik meg Csonka Péterrel a Vadlúd Sokadalmat, amely mára nemzetközi hírű esemény lett. Mindez, kiegészülve a tataiak természetszeretetével adta azt a lehetőséget számunkra, hogy a világ 18 Ramsari Városa között Tata neve is szerepelhessen. Ez a díj felelősség és lehetőség egyszerre. Figyelmeztet arra, hogy a jövőben is figyelmet fordítsunk a teremtett világra, és lehetőséget ad egy nagyszabású együttműködésre a másik 17 várossal, akiktől nagyon sokat tanulhatunk, bemutathatjuk a saját jó gyakorlatainkat, és komoly szakmai kapcsolatokat építhetünk ki.

-Milyen irányelvek, utak viszik át Tatát a 2019-es új esztendőbe?

-Jó dolog, hogy a 2018-as választásokat követően folytatódik hazánkban az a dinamikus országfejlesztés, ami 2010 óta zajlik. Ez biztonságot, stabilitást ad, amire helyi szinten is tudunk építeni, tervezni. Ahhoz, hogy ezt a munkát tovább folytassuk, remélem, elnyerjük a magyar és a tatai polgárok támogatását a 2019-es választások során. Jövőre folytatódnak természetesen a már elindult projektjeink, és olyan nagy horderejű munkák is elindulnak, mint például a művelődési ház, a vár előtti terület és a várkanyar fejlesztésének megtervezése. A mindennapi, megszokott feladataink mellett kiemelten foglalkozunk majd ezzel a területtel, a kulcsszavaink ebben a témában: a művelődési ház, a régi szakrendelő, az út, a vár előtti tér, és a vár jövőbeni, rangjához méltó funkciója. Mindenképpen ez lesz 2019 egyik legfontosabb feladata, amelyet természetesen a tataiakkal közösen kell végiggondolni. Erre is szolgál majd a „tatai konzultáció”, melyben a Magyary-tervünkben foglaltakkal kapcsolatos következő feladatokról szeretnénk megtudni a tataiak véleményét. Isten éltesse Tatát 2019-ben is, és benne minden jó szándékú és jó akaratú tatait! Áldott karácsonyt, és nagyon boldog, szép új esztendőt kívánok!