A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Musicz László kapta az „Év Mérnöke” díjat az idei mérnökbálon

A megyei Mérnöki Kamara elnöksége Musicz Lászlónak, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatójának adományozta a 2018-as év „Év Mérnöke” Díját, melyet a XIX. Komárom-Esztergom megyei mérnökbálon adtak át február 2-án a Monostori Erődben.

Musicz László kiemelkedő mérnöki pályafutása, valamint Komárom-Esztergom megye környezet- és természetvédelméért végzett elhivatott, felelősségteljes munkássága elismeréseként vehette át a díjat. Méltatásában többek között kiemelték, hogy hazánk számos pontján közel 200 projekt keretében működött közre különböző nagyságrendű energetikai, infrastruktúra fejlesztési, és más építési beruházások környezeti hatásvizsgálatában, engedélyeztetésében, amelyek során mindig alapelvként tartotta szem előtt az ökológiai és fenntarthatósági szempontokat.

Musicz László a Budapesti Műszaki Egyetemen 1991-ben építőmérnöki diplomát, majd 1993-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán humánökológus diplomát szerzett. Jelenleg a Soproni Egyetem Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskolájában folytatja PhD tanulmányait.

1991 és 1992 között a Műszaki Egyetem Fotogrammetria Tanszékén tanszéki mérnökként dolgozott, ezt követően pedig a tatai Polgármesteri Hivatal környezet és természetvédelmi referense volt egészen 2007-ig. Még abban az évben megkezdte munkáját az Által-ér Szövetségben, ahol először titkárként, 2016 óta pedig szakmai igazgatóként végzi feladatait. Szakmai eredményei rendkívül sokoldalúak, többek között 1981-től tagja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, melynek  1991 és 1998 között a Komárom-Esztergom megyei titkára, majd 1998-2018 között elnöke, 2005- től 2006-ig pedig országos alelnöke is volt. A természetvédelmi és vízügyi szakterületeken végzett tevékenysége elismeréseként 2004-ben miniszteri felkérésre lett tagja a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervező és szakmai tevékenységéért 2004-ben Chernel István emlékéremmel tüntette ki. A természetvédelem területén végzett 3 évtizedes tevékenysége elismeréseként vehette át 2013-ban a Pro Natura Díjat, a hazai természetvédelmi szakma legmagasabb elismerését. Tata Város Önkormányzata 2014-ben a Tata Városáért Díj ezüst fokozatával ismerte el a városért – elsősorban a természeti értékeiért és az Öreg-tóért – végzett több évtizedes tevékenységét. Tata 2010-ben szakmai előkészítő tevékenysége révén kapta meg a „Biodiverzitás Fővárosa” címet. Szintén a közreműködésével nyerhette el az Által-ér Szövetség 2013-ban a Magyar Tájdíjat, s ugyancsak szakmai előkészítésével részesülhetett Tata 2018-ban a Ramsari Egyezmény Dubajban megrendezett világkonferenciáján a „Ramsari Város” (Wetland City) címben, melyet mindössze 18 város kapott meg a világon. Az Öreg-tó, aktív közreműködésének köszönhetően került fel 1989-ben a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméről szóló Ramsari Egyezmény jegyzékére. Az Öreg-tóhoz és az Által-ér vízgyűjtőhöz több, mint 35 esztendős madár- és természetvédő munkássága kapcsolódik.

Musicz László a kezdetektől egyik fő szervezője a Tatai Vadlúd Sokadalomnak, mely az eltelt 18 esztendő során Magyarország és Közép-Európa legjelentősebb természetvédelmi fesztiváljává vált.

Musicz László a díjjal kapcsolatban elmondta: - Nagyon meglepte az elismerés, amelyért hálával gondol azokra a kollégáira, akik méltónak találták az „Év Mérnöke” díjra. Hozzátette: - azért is különleges ez a díj, mert mérnöki tevékenysége nem szokványos, ami szigorúan a tervezőasztalhoz kötné, a szakma sokkal inkább a környezet és természetvédelmi vonatkozásokkal kapcsolódik hozzá. „Kicsit kilógok a sorból, hiszen a klasszikus értelemben vett mérnöki alkotás területének szélén tevékenykedek, és ritkaság, hogy ez a szegmens ilyen kiemelt figyelmet kap” – fogalmazott Musicz László.

Szívből gratulálunk a díjhoz, további munkájához sok sikert és nagyon jó egészséget kívánunk a jövőben!