A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Idén is változatos programokkal várja a tataiakat a Helytörténeti Egyesület

Február 8-án a Német Nemzetiségi Múzeumban rendezte éves közgyűlését a Tatai Helytörténeti Egyesület.

 

A 2001 óta működő egyesület az elmúlt évben is számos rendezvénnyel várta a tataiakat. 2018-ban többek között  "Város születik" címmel szerveztek programsorozatot a Kuny Domokos Múzeummal Tata és Tóváros egyesítésének 80. évfordulója alkalmából, előadásokkal és kiállítással emlékezve az eseményre. Az egyesület kezdeményezésére avattak emléktáblát Hunyadi Mátyás születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulója alkalmából a vár bejáratánál, az Edzőtábor konferencia termében találkozót szerveztek arra emlékezve, hogy 70 éve kezdődött az edzőtábor története, emellett pedig több kiállítást is bemutattak az év folyamán.

A közgyűlésen Michl József polgármester köszöntötte az egyesület tagjait, akiknek köszönetet mondott az összetartásért, a közösségépítésért és azért az igényességért, mellyel Tata múltjának megismertetésén dolgoznak.  Csak akkor   tudunk a gyermekeink és unokáink számára olyan jövőt építeni, amelyben nyugodt biztonsággal állva a lábukon, boldogan tudnak élni, ha ismerjük a múltunkat – fogalmazott a városvezető.

A helyszínen dr. Kis Tiborné, a Helytörténeti Egyesület elnöke az idei terveikkel kapcsolatban elmondta: - továbbra is folytatják együttműködésüket a Református Gimnáziummal, s mivel 2019-ben a testvérvárosi kapcsolatok megerősítésével is szeretnének foglalkozni, a gimnáziumban hamarosan egy kiállítást szerveznek szőgyéni művészek bemutatkozásával. Emellett többek között a tatai múzeummal karöltve emlékeznek meg a 220 éve született Farkasházi Fischer Mór  porcelánfestőről és porcelángyárosról, valamint Kuny Domokosról, aki 265 évvel ezelőtt született. Az egyesület tervei között emléktábla avatás is szerepel, a zeneiskola fennállásának 50. évfordulójához kapcsolódva szeretnének emléktáblát állítani annak az épületnek a falán, ahol az első zeneiskola működött.