A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Talpra, magyar!

Tata Város Önkormányzata és a Tatai Városkapu Közhasznú  Zrt. szervezésében rendeztek ünnepi felvonulást és megemlékezést március 15-én délelőtt Tatán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

 

Az ünnepség Mansbarth Antal katolikus pap, a forradalom mártírjának emléktáblájánál kezdődött az Ady Endre úton, majd Hamary Dániel, honvéd tüzér hadnagy, orvos Tópart utcai szülőházánál folytatódott, végül a várudvaron fejeződött be az 1848-as emlékoszlopnál, amelyet a Szövetség Tatáért Alapítvány közadakozásból állíttatott.

A várudvaron beszédet mondott Michl József. Tata Város polgármestere hangsúlyozta: - 1848. március 15. egy olyan szabadságharc kezdete volt, amelyben a magyar nép vér nélkül kívánta sokféle idegen elnyomást évszázadokon keresztül megszenvedve, idegen uralmat keserűen elviselve talpra állítani magát. 2019. március 15-én még mindig vívjuk szabadságharcunkat, még mindig az „itt az idő, most vagy soha” üzenete él. Még mindig vívjuk küzdelmünket egymással és a külső ellennel, hogy végre rend és biztonság lehessen mindannyiunk életében. Újra sorsdöntő kérdések állnak előttünk: azt látjuk, most valóban éles a legfontosabb kérdésben, mindannyiunk biztonságának kérdésében a véleménykülönbség. A józan ész sem érti, hogyan nem lehet látni azt a veszélyt, ami annyiszor megjelent már fejünk felett és sújtott le nemzetünkre – fogalmazott a városvezető. Michl József beszédében kiemelte: - 1848 márciusi eseményeinek legmaradandóbb két szava: a „talpra magyar” lett. Petőfi sorában benne van minden a nemzeti önrendelkezésről, önvédelemről és a nemzet iránti őszinte, tenni akaró szeretetről, s ez a vágyunk azóta sem csökkent. Az igaz szabadság iránti vágyunk a mai napig mindig tettekbe fordul, s most újra, 30 esztendeje vívjuk ezt a küzdelmet. Elleneink fegyvertára nem fogy el, új veszedelem fenyeget, az önfeladás: add fel hazádat, hitedet, családodat, szerelmedet-egymásnak feszült az önfeladás és a nemzetépítést akarók tábora, ezért nagyon is időszerű nemcsak március 15-e, hanem mindhárom nemzeti ünnepünk közös üzenete, mely a testi és lelki biztonságunkról, önrendelkezésünk meg, vagy visszaszerzéséről és védelméről szól.

Az ünnepi rendezvényen közreműködtek: Rékasi Károly és Petrozsényi Eszter színművészek, a Vaszary János Általános Iskola diákjai, a Menner Bernát Zeneiskola fúvószenekara Belső Máté vezetésével, valamint  a Tatai Református Gimnázium, a Bláthy Ottó és a Jávorka Sándor középiskolák tanulói a Tatai Táltos Lovas Iskola lovasai és a tardosi lovasok.