A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

25 éves az Által-ér Szövetség

Május 30-án a Városháza dísztermében rendezte éves közgyűlését az Által-ér Szövetség.

 

Az 1994-ben megalakult, az Által-ér mentén működő önkormányzatokat és cégeket tömörítő szövetség annak érdekében jött létre, hogy segítse az Által-ér vízgyűjtőjének és az Öreg-tónak a megtisztítását, megújítását. Mára 48 tagot számlálnak a megyében a legtöbb önkormányzatot tömörítő civil szervezetként, s feladataik, munkaterületeik az évek folyamán fokozatosan kibővültek. A 2018-as évben végzett munkájuk kiemelt területe volt a Gerecse Natúrpark fejlesztése, az Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció második ütemének elősegítése valamint az  ismeretterjesztés, a környezeti nevelés és partnerségi kapcsolatok építése.

Musicz László az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a 2018-as évről elmondta: - több területen nagyobb léptekkel is elindultak, a legtöbb feladat a Gerecse Natúrparkhoz kötődött, mert egy szlovák-magyar határon átnyúló projekt lehetővé teszi, hogy arculatot formáljanak, megteremtve azokat az alapvető infrastrukturális elemeket, amelyek a natúrpark egységét erősítik. Ennek nyomán natúrpark-kapuk létesülnek, többnyelvű információs pontok fognak segítséget adni a turistáknak az eligazodásban, áttekintést nyújtanak a térség jelentősebb értékeiről, és egy szép fotóalbumot is ki fognak adni a natúrparkról. Az Öreg-tó rehabilitáció 2. ütemének előkészítése terén iszapvizsgálattal léptek előre, ami mindenképpen szükséges volt ahhoz, hogy alapos információkat szerezzenek az iszap minőségéről. Ezt a munkát különböző tervezések fogják követni ebben az évben – nyilatkozta Musicz László.

A közgyűlés programjában a tagok többek között beszámolót hallhattak a szervezet elmúlt évi tevékenységéről, elfogadták az idei költségvetést és tájékoztatót hallhattak a visszatérő karsztforrásokhoz kapcsolódóan megtett eddigi intézkedésekről is.

Michl József az Által-ér Szövetség elnöke a helyszínen tájékoztatott arról, hogy a szövetség idén ünnepli 25. születésnapját. Nagy dolog az, hogy a rendszerváltás után az önkormányzatok gyorsan tudtak abban az ügyben összefogni itt a megyében, hogy az Által-ér és az Öreg-tó megszépüljön, megtisztuljon, és arra használhassuk, amire való. Azért, hogy ez létrejöhessen, a szervezet minden tagja erőfeszítéseket tesz. Sok ötletünk és tervünk van, remélhetőleg a következő időszakban ezekből minél többet meg tudunk majd valósítani – fogalmazott Michl József.

A szövetség, megalakulásának 25. évfordulója alkalmából egy ünnepi ülést tervez, melyre ősszel kerül majd sor.