Tovább bővülnek a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségei Tatán

Új hulladékszállító járművek és házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő-rendszer is segíti majd a jövőben a környezettudatos hulladékgazdálkodást városunkban. Az ehhez kapcsolódó fejlesztésről szeptember 25-én rendeztek sajtótájékoztatót a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. telephelyén.

 

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (melynek Tata is tagja) a KEHOP 3.2.1-15-2016-00002 azonosító számú pályázat segítségével 18 új hulladékszállító öntömörítő járművet szerzett be, melyekből négy Tatán állt munkába. A járművek üzemrendbe állításával a közszolgáltatás színvonalát szeretnék javítani, ezzel kapcsolatban Óvári László az Oroszlányi Környezetgazdálkodási Nonprofit Zrt. (OKÖ) vezérigazgatója a tatai sajtótájékoztatón elmondta: - Megújult a gyűjtőjármű-park, hiszen a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás fejlesztése a térségben és ezen belül Tatán, a hulladékgyűjtő és szállító eszközök cseréjét  érinti. Az elmúlt időszakban tapasztalható volt a szolgáltatás csúszása a rossz állapotú gépjárművek meghibásodása miatt. Ezen a helyzeten jelentősen javít az a négy korszerű, új szelektív és kommunális hulladékgyűjtő jármű, ami már munkába is állt. Emellett 2-3 éven belül bevezetik Tatán a többkukás, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszert is. Az ehhez szükséges tárolóedényeket a társulás jóvoltából már leszállították a Tatai Városgazda Nonprofit Kft. telephelyére, és várhatóan jövőre kezdik a kiosztásukat, a térségben 28 településen. A több tárolós gyűjtési rendszer gyakorlati bevezetése akkor kezdődik majd el, amikor ezeknek a hulladékfrakcióknak a fogadására alkalmas előkezelő művek is elkészülnek.

Tatán több, mint 11 ezer 120 literes gyűjtőedényt fognak kiosztani a családi házas övezetekben. A háztartásonkénti 2 gyűjtőedény egyikében a szelektív hulladékot, a másikban a biológiailag lebomló hulladékot lehet majd tárolni. A jelenleg meglévő gyűjtőedényben a biológiailag lebomló és a szelektív hulladékfajtákon kívüli, nem hasznosítható hulladékfajták kerülnek összegyűjtésre. A rendszer bevezetésével a most meglévő szelektív gyűjtőszigetek száma csökkenni fog, csak a tömbös beépítésű területeken maradnak meg a szigeteket, amelyek mindegyike be lesz kamerázva, megelőzve ezzel környezetükben az illegális hulladéklerakást.

Boglári Zoltán a Tatai Városgazda Nonprofit. Kft. Felügyelő Bizottságának elnöke a témában úgy nyilatkozott: - A Felügyelő Bizottsági ülések gyakori témái között vannak azok a nehézségek, melyek többletfeladatot adnak a cégnek. Az egyik ilyen az éves lomtalanítás, hiszen az elmúlt 5 évben a lakosság által kihelyezett háztartási  lomhulladék 150 tonnáról több, mint 500 tonnára nőtt. Emellett gyakori problémát jelent a szelektív gyűjtőszigetek környékén tapasztalható rendezetlen állapot, aminek az az oka, hogy vannak, akik nem rendeltetésszerűen használják ezeket a lerakókat, és nagy mennyiségben helyeznek el a tárolók mellett oda nem illő hulladékot is, melyet a Városgazda Kft. munkatársainak kell elszállítani. Ez a két terület jelentős többletfeladatot és ezzel együtt kiadást is jelent a Kft.-nek, ám az új rendszer nagy mértékben fogja csökkenteni ezeket a terheket.

Michl József polgármester a sajtótájékoztatón elmondta - A Magyary-terv részét képező Mikovinyi Sámuel Vizek és Zöldfelületek Program lépései gondoskodnak a zöldfelületeink és vizeink védelméről, megóvásáról. 300 hektár zöldfelületet és ugyanennyi vízfelületet kezel a város, így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon történik a hulladékgyűjtés és gazdálkodás. Ezért nagy öröm, hogy bővül Tatán a szelektív hulladékgyűjtés, s ez nagy lehetőség is, hiszen végre otthon tudjuk majd szétválogatni a szemetet, amit szelektálva, környezetkímélő módon tudnak elszállítani. Még kis türelmet kérünk a tataiaktól, a tárolóedények és az új járművek megérkeztek, s amint befejeződik a befogadók megépítése, életbe léphet az új rendszer – nyilatkozta Michl József.