A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Helyi alkotók egyeztettek Tata művészeti arculatáról

Tatai alkotóművészek rendeztek kerekasztal beszélgetést február 19-én a Fischer Házban városunk képzőművészeti életének felpezsdítéséről, Michl József polgármester meghívására.

A találkozót korábban már megelőzte egy egyeztetés a múzeumban a város képzőművészeti arculatának meghatározásáról. Akkor, egyfajta diagnózist állítottak fel a művészeti élet további élénkítésének lehetőségeit, kereteit keresve. Kövesdi Mónika művészettörténész elmondta: - Az első beszélgetésen a problémákat, hiányosságokat tárták fel, mindezt nagyon konstruktívan, hiszen a társaság tagjai mind hisznek abban, hogy a művészet különböző tevékenységi területeken való megjelenése gyarapítja Tata értékeit, hagyományait, kultúráját.

Február 19-én Michl József polgármester kezdeményezésével folytatódott a beszélgetés. A városvezető azért hívta meg az alkotókat, hogy közösen egyeztessenek a helyi művészvilág gondolatairól, koncepciójáról, és megvizsgálják annak lehetőségét, hogyan tudja az önkormányzat is segíteni az elképzeléseiket. A helyszínen művészek és művészetszervezők gyűltek össze, olyan szakemberek, akik kiállítások szervezésével vagy művészeti íróként helyzetelemzéssel foglalkoznak, és együtt keresik a válaszokat, lehetőségeket. Bár korai lenne még a jövőről beszélni, de úgy tűnik, hogy ez a párbeszéd folyamatos, számos kérdés marad hosszabb távon is napirenden és a társaság egyre összetartóbb - összegezte a találkozót Kövesdi Mónika.

Michl József polgármester arra biztatta a tatai képzőművész közösséget, hogy a Magyary-tervbe készüljön egy külön fejezete az Öveges József Oktatási-, Kulturális-, Sport-, Család és Ifjúsági Programnak – például Vaszary Jánosról elnevezve -, melyben megfogalmazzuk a következő 20 év tatai képzőművészeti vízióját.