A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tatán is találkozhatnak katonai rendész járőrökkel a járókelők

Pár napja országszerte tapasztalhatja a lakosság, hogy több katonát lát az utcákon, utakon. A fokozott katonai jelenlét egyik oka, hogy a Magyar Honvédség járőrtevékenységet végez a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása érdekében  elsősorban azokon a településeken, ahol katonai alakulat van. A járőrök hét alkalmazási körzetből (Budapest, Debrecen, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Székesfehérvár és Győr) indulnak naponta útnak.

 

A Tatán járőröző katonák az MH Katonai Rendészeti Központ és a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred állományába tartoznak, és feladataikat a Tatai Rendőrkapitánysággal egyeztetve látják el. A katonák gyalogosan és gépjárművel is rendszeresen fognak járőrözni a város frekventáltabb részein reggel 8 és este 6 óra között. A katonák a járőrszolgálatot fegyveresen és speciális eszközökkel (maszkkal és védőkesztyűvel) ellátva látják el.

A Magyar Honvédség célja, hogy a katonai jelenléttel a lakosság biztonságérzetét növelje, az esetleges pánikkeltést pedig megakadályozza,  hiszen a katonák egyik alapfeladata Magyarország és a magyar emberek védelme. A katonai járőr (a rendőrséggel együttműködve) a közbiztonság és a közrend fenntartását támogatja. Amennyiben a járőr bűncselekményt észlel, haladéktalanul értesíti a rendőrséget. A katonai rendész jogosult a szabálysértés elkövetésén tetten ért (nem kizárólag a Magyar Honvédség állományába tartozó) személyt felszólítani a szabálysértés abbahagyására. A felszólítás eredménytelensége esetén haladéktalanul értesíti a legközelebbi rendőri szervet, annak kiérkezéséig a tetten ért elkövetőt visszatarthatja, a helyszínt biztosítja.

(Információk és fotó: MH 25. Klapka György Lövészdandár).