A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Próbahalászatot végeztek az Öreg-tavon

Július 30-án reggel próbahalászatot végzett a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. az Öreg-tó partján, ahol ellenőrizték a halállományt és előkészültek a hétvégi horgászversenyre is.

 

Lévai Ferenc a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. együttműködő szakmai partnere, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója a helyszínen elmondta: - A próbahalászat célja, hogy a halakat megmérjék, megnézzék a súlygyarapodásukat, ellenőrzik a takarmányadagokat, melyből kiderül, mennyit kell még hozzáetetniük. Idén a halak gyarapodása megfelelő az elvártakhoz képest, és a hideg május után most bepótlódhat a hőösszeg is. Lévai Ferenc hozzátette: - A próbahalászat másik apropója a hétvégi Valasek Ferenc Horgász Emlékverseny. Valasek Ferenc honosította meg az igazi modern haltenyésztést hazánkban, és példaértékű gazdálkodást folytatott az akkori Esterházy birtokon. Az ő emlékére szervezi meg az emlékversenyt augusztus 2-án a Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület, a próbahalászat nyomán pedig most friss halak kerülnek a Cseke-tóba a versenyzők örömére.

Idén tavasszal egy kicsivel több tükrös hal került az Öreg-tóba, mert a tapasztalatok szerint az év végi forgalomban ma már nem a klasszikus pikkelyes halak népszerűek, hanem a gyorsan megtisztítható és feldolgozható választék, amely szeletből, filéből, halászlé alapanyagból áll, ezt az igényt jobban kiszolgálják a tükrös halak.

Karsainé Haris Hajnalka a Tatai Öreg-tó Halászati Kft. ügyvezető igazgatója a próbahalászaton úgy nyilatkozott: - A Kft. munkája a tervek szerint halad, a tavaszi telepítést követően nyáron  megérkezett a szokásos éves állategészségügyi vizsgálat eredménye is, amely szerint a tatai halak egészségesek és kiváló minőségűek. A folytatásban még legalább egy alkalommal terveznek nyári halászatot, utána pedig felkészülnek az őszi lehalászásra.

A Tatai Öreg-tó Halászati Kft.-nek továbbra is fontos feladata, hogy megakadályozzák az orvhorgászatot, valamint a halászati őrök a rendőrséggel együttműködve a behajtási engedélyeket is ellenőrzik a tó partjának környezetében.