A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Megújult a Német Nemzetiségi Múzeum raktárépülete

Október 15-én rendezték a Német Nemzetiségi Múzeum felújított raktárépületének átadó ünnepségét Tatán.

 

A múzeum 2019-ben sikeres pályázatot adott be „Múzeumok szakmai támogatása - Közérdekű muzeális kiállítóhelyek szakmai támogatása” témában, az infrastrukturális fejlesztések, így különösen a gyűjteményeknek helyet biztosító épületek állagvédelmi felújítására. A támogatásként kapott 2.000.000 forintot Tata Város Önkormányzata, valamint kisebb mértékben a Komárom-Esztergom Megyei Németek Önkormányzata egészítette ki, így a fejlesztés összesen 5.000.000 forint értékben valósult meg.

A múzeumok 2019. évi szakmai támogatásának segítségével gyűjteményt befogadó épület felújítási üteme első lépésének fő célja az épület vízmentesítése és a belső terek burkolatának hiányából fakadó porszennyezés csökkentése volt. Az épület első felújítási fázisában a múzeumi raktárépület csapadékvíz elvezetését a falak mentén végezték el. A nagy gondot okozó falvizesedés, ami az épület két falát borító földréteg, valamint a parkoló és az épületfal rosszul szigetelt találkozásánál volt jellemző, a lélegző vakolat és a gépészet segítségével lett orvosolható. A probléma elsődleges megoldására árok készült az épület hosszanti, földben lévő oldala mentén. A belső terekben a földben lévő falak lélegző vakolatot kaptak, illetve a legvizesebb falak mentén a föld és a fal találkozásánál kavicssávot alakítottak ki. A beépítésre került gépészettel az épület vizesedése megszűnt. A töredezett, elavult betonaljzat helyett csiszolt beton felületet kapott a földszinti tér, amely így tisztán tartható és pormentes.

Az infrastrukturális megújulás része a Német Nemzetiségi Múzeum egészét érintő fejlesztések körének, amelynek keretében eddig a fűtéshálózat korszerűsítését és páramentesítő eszközök beüzemelését valósították meg a raktárépületben. 

Az átadó ünnepség programjában az érdeklődők vezetés mellett tekinthették meg a megújult raktárépületet.