A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A megújult Nagytemplomban adták át az Év Háza megyei díjakat

A Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara október 20-án rendezte az idei  „Az  Év Háza Komárom-Esztergom Megyében” szakmai napot valamint kiállítást és díjátadót, utóbbiaknak a Szent Kereszt Plébániatemplom adott helyet.

 

Az Építész Kamara évek óta meghirdeti az Év Háza pályázatát, kifejezetten megyei építészek és a megyében található épületek számára. A kiállítást mindig egy roadshow keretében mutatják be a térség településein, köztük Tatán, ahol minden évben vannak díjazott pályaművek. Markos Anikó, a Komárom-Esztergom Megyei Építész Kamara elnöke az eseményen elmondta, hogy a pályázat eredményhirdetése októberhez, az Építészet Hónapjához kötődik, s a kiállításnak mindig valamilyen különleges helyet választanak. Helyi építészek által tervezett és a megyénkben megvalósult épületekkel lehet pályázni, ezek sorában idén a Szent Kereszt Plébániatemplom felújítása is szerepelt. Ez adta az ötletet, hogy a templom előterébe helyezzék az idei kiállítást, a lehetőségért Markos Anikó külön köszönetet mondott Dr. Veres András győri megyéspüspöknek és Havassy Bálint plébánosnak.

2020-ban gazdag merítésből válogathatott a zsűri, a következő témákban:  műemlék védett épületek, családi ház, társasház, középület és egyéb kategória. Ez utóbbiban egy tatai játszótér is szerepel a kiállított tablókon. Emellett társasház és műemlék kategóriában is szép eredménnyel pályáztak tatai építészek.

A helyszínen Michl József polgármester köszöntőjében a felújított Nagytemplomra utalva úgy fogalmazott: - Különösen jó érzés az, hogy a monumentalitás és az emberi tudás a szorgalom és a tehetség mellett ezeken a régi épületeken is tapasztalható, és azért jó időnként ilyen helyeken találkozni, szakmai kérdésekről beszélgetni, mert ezek a helyszínek segítenek továbbra is megtartani bennünk azt az alázatot, amely az építészet művészete iránt egyébként is bennünk van. Tata polgármestere szívből gratulált mindenkinek, aki az alkotásaival megmérettette magát a 2020-as pályázaton.