Sikeres volt az Őszi Ízek Fesztivál Dunaalmáson

Nagy sikere volt Dunaalmáson a második alkalommal megrendezett ŐSZI ÍZEK FESZTIVÁL nevű rendezvénynek. Az esemény az előző évihez képest úgy a kínált, mint a versenyre készült ételek és italok vonatkozásában gazdagodott.

A lecsó és szilvalekvárfőző versenyen kívül ezúttal megméretésre kerültek a község nevét is fémjelző almás sütemények, s a borokon kívül sor került a pálinka és speciális likőrök versenyére is.
A reneszánsz év jegyében a történelmi korszakot felidéző táncban és énekben is gyönyörködhettünk. Szombaton délelőtt tíz órakor zenés csalogató és pálinkakóstolás fogadta az Almási úti régi Református Iskola udvarába betérő vendégeket. Hamarosan felcsendült az ismert palotás tánc dallama, mely táncot gyönyörű ruhákban a Dadról érkezett ifjúsági klub tagjai adtak elő. Lévai Péter polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket, majd ismertette a megújulás gondolatával megszületett programot, mely a Tatai Kistérségi Többcélú Társulás anyagi segítségével jött létre, akiknek az eseményt létrehozó és abban közreműködő személyekkel együtt köszönetet mondott. Az épületben hamarosan felcsendültek a Mosonmagyaróvár melletti Fekete Erdőből érkezett Kátai Zoltán lanton és kobzon előadott históriás énekei, melyek magyarságunkról, Álmos vezérről, Árpád fejedelemről, királyainkról szóltak. Hallhattuk a reneszánsz évben Balassi Bálint néhány megzenésített versét. Az előadóművész műsorát nagy tapssal jutalmazták a jelenlévők.
Betekintve az utcai terembe már folyt a pálinkák zsűrizése, melyeket olyan szakemberek értékeltek, mint Svastits Antal un. erjedésipari mérnök, Hornung Zoltán a Budapesti Kertészeti Egyetem erjedésipari szakának ötödéves hallgatója és dr.Lux András vegyészmérnök biotechnológus. Közben megkezdődött az almás sütemények kóstolása és zsűrizése. Nehéz dolga volt a zsűritagoknak, amikor az almatorta, mákos almás lepény, almás szelet, almás krémes és Olgi almása nevű kitűnő süteményeket kellett rangsorolni. Közeledett az idő, amikor a hét kondérban rotyogó lecsók zsűrizésére került sor. Virslis, sonkás, tojásos, gombás, szalonnával ízesített finomságokat kóstoltak és pontoztak a gyakorló háziasszonyok. S elérkezett az idő, az izgalmas percek, amikor a zsűrik elnökei ismertették az eredményeket. Lévai Péter polgármester adta át a helyezetteknek az okleveleket, valamint külön ajándékokat, mint pl. kondérok, hatalmas fakanál, melyeket jövőre a hasonló rendezvényen használhatnak. Nem maradt el mindemellett a kitűnő szilvalekvárfőzés, szőlőpréselés, sütőtök készítés, bodzaszörp, padlizsánkrém, mézárusítás, mézeskalács készítés.
Késő délután volt már, amikor elcsendesedett az ŐSZI ÍZEK FESZTIVÁL sikeres rendezvényének színhelye.

Dobos Szilvia