A Vértanúk emlékezete Dunaalmáson

Szép számmal jöttek össze Dunaalmás lakói október 6-án délután, hogy a Templomdombon emlékezzenek az aradi vértanúk kivégzésének százötvenkilencedik évfordulójára.

A megemlékezést Bálint Csaba író és helytörténeti kutató tartotta. Felidézte a szomorú napot, amikor a nemzet legjobbjai haltak halált ezen a napon 1849. október 6-án. Négyen az aradi vár sáncánál golyó által, kilencen a bitófán. Ezen idő alatt gróf Batthyány Lajos, első felelős miniszterelnökünk is ólmot kapott a szívébe a hirhedt pesti Újépület udvarán. Olyan embereket veszítettünk el, mi magyarok, akinek zöme születése szerint nem is volt magyar- mondotta beszédében. Damjanich szerb volt, Knezich horvát, gróf Leiningen Westwrburg Károly porosz, Pöltenberg Ernő osztrák, amint a golyóra ítélt Schweidel József és Aulich Alajos is. Vécsey Károly feleségéhez az aradi várból keltezetten egy papírra vetett német nyelvű mondatot juttatott el. Magyarul így hangzik: Magyarország! Ne feledd halottaidat, mint vádlók, élnek ők!
A megemlékezés után a község vezetői, a helyi civil szervezetek tagjai, a megjelent dunaalmásiak helyezték el koszorúikat, egy-egy szál virágot és gyújtottak mécsest, a vértanúk emlékére elhelyezett kopjafánál.

Dobos Szilvia