XIV. DZSESSZMÉLY NEMZETKÖZI JAZZNAPOK

Mintha csak ma történt volna, amikor először harsant fel a dzsessz Neszmély szabadtéri színpadán a Millecentenáriumi parkban. Azóta a rendezvény nemzetközivé vált, német, izraeli, amerikai, jugoszláv, francia, lengyel muzsikusok léptek fel és vitték haza a fesztivál hírét.

 

A magyar dzsesszélet közismert alakjai már törzsvendégeknek számítanak, többek között Berkes Balázs, Babos Gyula, Gonda János, Szakcsi Lakatos Béla, Berki Tamás, Kőszegi Imre, Pege Aladár, Vukán György és még sorolhatnánk, s még nem említettük Jávori Vilmost, a jazz dobosok doyenjét, akinek ezúttal már csak a feleségét Gulyás Erikát köszönthették virágcsokorral. Neszmélyen augusztus 21-én a Teleház udvarán Neltz János, a Magyar Rádió munkatársa, Hajdú István, a Dzsesszmély alapítvány elnöke, Nagy István művészeti igazgató, nemzetközi civli szakértő, a Dzsesszmély ötletgazdája és megálmodója és Fórizs Jánosné Jutka Neszmély Barátainak Köre elnöke emlékeztek azokra az évekre, amikor 1995-ben megalakult Neszmély Barátainak Köre, s az országban ma is működő Teleházat másodikként létrehozta, s ezzel egy időben támadt Nagy Istvánnak és az első baráti kör elnöknek Stafanikné Erikának az az ötlete, hogy az egyesület kulturális fesztivált rendezzen, melyre a magyar falunak nagy szüksége van, hiszen szellemi élet felpezsdülése révén bekapcsolódhat az ország vérkeringésébe.

Így hangzott fel a dzsessz először a Duna-partján 1996-ban. Hagyománnyá vált, hogy a Dzsesszmély ideje alatt minden évben egy dzsesszhez kötődő képzőművész munkáiból is kiállítást láthat a közönség. Ilyen volt Jobbágy Dezső és Kósa Zsuzsa előadóművészek, Urbán György festőművész képeiből, Fodor Zsolt fotoriporter felvételeiből, Ruttka Ferenc, Kovács Gyula festményeiből álló kiállítás. 2002-ben Istenes Emília mandala képeit, Szentessy László grafikusművész, a Neszmélyen élő Barcsa Pál alkotásait láthattuk. Az idei Dzsesszmély megnyitóján a Teleházban Nagy István művészi fotóival, albumban összegyűjtött hatalmas képanyaggal emlékezett az eltelt 14 év eseményeire.

Láthattuk a Makovecz Imre tervezte iskola építését, a Teleház létrejöttének időszakát, a Neszmély Barátainak Köre rendezvényeit és munkáját, képeket nézegettünk régi idősek napjáról, pedagógus napokról, kiállításokról, Duna-parti együttlétekről, s a hatalmas albumokban természetesen a Dzsesszmély egy-egy szólistáját ábrázoló képeket, akik dobon, zongorán, nagybőgőn, egyszóval ütős, húros, fúvós hangszereken mutatták be művészetüket. S míg a szintetizátoron halkan játszó Blum Józsefet hallgattuk, s megtekintettük a kiállítást, Fórizsné Jutka asszony és dr. Horváth József fesztiváligazgató álló fogadásra invitálta a meghívottakat.

 

A közös együttlét után a neszmélyi Launai Általános Iskolában vehettünk részt a háromnapos program első zenei eseményén, ahol a zongorán játszó Vukán György és Szakcsi Lakatos Béla nyújtott felejthetetlen élményt. Neltz János, aki immár 14 éve házigazdaként van jelen a dzsesszmélyi napokon, köszönetet mondott az előadóknak, a megjelent vendégeknek, s a megjelent és távollévő valamennyi támogatónak, akik száma a közel másfél évtized alatt mintegy hetvenre gyarapodott dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter fővédnöksége alatt. A második napon szombaton a Hiltop borünnepen rendezvényre a Meleges hegyen kerül sor, ahol a fellépő TRIO Jávori Vilmosra emlékezett. Augusztus 23-án Borbély Mihály Balkán Jazz Projekt koncerttel zárult a háromnapos Dzsesszmély Nemzetközi Jazznapok programja. Dobos Szilvia