A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

EZÜSTLAKODALOM A DUNAALMÁSI NYUGDÍJASOKNÁL

Október 17-én e szavakkal kezdte köszöntőjét a Dunaalmási Klub vezetője Fórizs Jánosné Jutka asszony, hiszen a jelenlegi 33 főből álló civil közösség 25 éves múltra tekinthet vissza.

 

 

Köszöntötte elsőként a megjelent vendégeket - Lévai Péter polgármestert, Juhász István képviselőt, a Kulturális Bizottság elnökét, Varga Ernőnét, a Komárom-Esztergom Megyei Nyugdíjas Szövetség elnökét, a nyugdíjas társszervezetek megjelent vezetőit Dr. Horváth Józsefet a Révalmási Tutajos Vízisport Egyesület elnökét, Pál Istvánnét a Dunaalmási Baráti Kör titkárát, a Tatabányai Cementgyári Hagyományőrző Nyugdíjas Klub tagját Kovács Bélát és elnökségi tagjait Pőcze Ferencnét és Füzes Györgynét, Szóda Sándort, aki megalakulása óta bábáskodott a klub létrehozásánál, Sándi Károlyt a klub tiszteletbeli tagját, Nagy Pétert a klub támogatóját, Vasné Ancikát a klub pénztárosát. Végül valamennyi klubtagot, megemlítve az alapító tagokat Botlik Józsefné Mártikát, Vajas Józsefné Erzsikét és Lajos Sándorné Piroskát.

A köszöntést követően a nyugdíjasok énekkara dalokkal, verssel kedveskedett a vendégeknek, melyek bizony utaltak arra, hogy elszaladtak az évek felettük. A műsor után Jutka asszony felidézte azt a napot, amikor 1984 októberében Szóda Sándor a Művelődési Ház akkori vezetője felkereste azzal a javaslattal, hogy alakítsanak nyugdíjas klubot. Az alakuló ülésen mintegy hatvan fő lépett be a klubba. Majd emlékezett az ún. hőskorra, amikor hidegben ültek megfelelő fűtés hiányában, nem volt írógépük, s bizalmi csoport vitte ki a meghívókat. Hamarosan rendszeressé vált, hogy kéthetenként jöttek össze a klubfoglalkozásokra, közösen éves programot készítettek.

 

A klub élete kezdettől fogva rendkívül sokszínű volt. Műsoraikkal rendszeresen részt vettek a község nemzeti ünnepein. Tartottak Anyák napját, Nőnapot, Férfinapot, Pedagógus napot. Ők kezdeményezték a Csokonai estek megtartását. Csokonai és Lilla kultusz ápolásában nagy szerepük volt. Részt vettek a faluszépítésben, ott voltak a Föld napi falutakarításnál, az árvizeknél. Számtalan előadást szerveztek, dísznövényápolásról, termékbemutatókról, jogi előadásoktól kezdve az orvosi előadásokig. Évente találkozót szerveztek a község vezetőivel. Rendszeressé vált a közös névnapok megtartása. Író olvasó találkozók szervezése. A farsangi, az aratóbál, szüreti bál, Erzsébet-Katalin bál, szilveszter egyre több fiatalt vonzott a rendezvényekre. Felejthetetlenek számukra a közös szalonnasütések, a Duna-parti programok.

 

25 év alatt szinte bejárták az országot. A melegvizű gyógyfürdőkön kívül Budapesten az Országház és a Fővárosi Nagycirkusz, az Operett színház, Vidámpark, Ópusztaszer, Eger, Zirc és számtalan látnivalót őriznek az összegyűjtött fényképek. Huszonöt év történéseit nehéz összefoglalni, melyből talán minid a legszebb az utolsó, fejezte be emlékezéseit Jutka asszony. Ezt követően Lévai Péter polgármester köszöntötte a jubileumát ünneplő nyugdíjas klubot, akiket a legaktívabb civil szervezetnek nevezett, s megköszönte a településért végzett áldozatos tevékenységüket. Hasonlóan köszöntötték az ünneplő nyugdíjasokat gyönyörű virágcsokrokkal és ajándékokkal a megjelent nyugdíjas társszervezetek vezetői, külön a vezetőjüket, s az alapító tagokat, munkájukhoz további erőt, egészséget kívánva. A köszöntések utáni vacsorát közel éjfélig tartó össztánc követte, melyhez ki is szolgáltathatta volna más a zenét, mint Sándi Károly, a nyugdíjas klub tiszteletbeli tagja. A jubileumi évforduló is érzékeltette, hogy nem véletlenül kapta meg 2003-ban a Dunaalmási Nyugdíjas Klub a Pro Dunaalmás kitüntetést. Dobos Szilvia