A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

ÉRTÉKFELTÁRÓ HELYZETELEMZÉS DUNAALMÁSON

A 2008-ban megalakult Közkincs Kerekasztal 2009-ben tartotta első ülését, melyen megismerhettük a Tatai Civil Társulás után a Tatai Többcélú Kistérségi Társulás településeinek értékleltárát. Ekkor döntötte le a megválasztott vezetőség, hogy a kistérség valamennyi települését személyesen felkeresve értékfeltárást készítenek a helyi civil szervezetekkel a közös kulturális együttműködés és stratégia kidolgozása, majd megvalósítása érdekében.

 

December 4-én Domonkos Ágnes a tatai Helyőrségi Klub vezetője, Nagyné Elekes Réka, a Közkincs Kerekasztal referense és Cserteg István a PERON Kultúra és Közösségfejlesztő Alapítvány munkatársa jött el községünkbe, hogy Kocs, Naszály, Szomód, Tardos települések után a Csokonai Művelődési házban megjelent szerény számú civil szervezeti képviselővel közösen végezzék el lakóhelyünk helyzetének elemzését, melyet moderátorként Cserteg István vezetett. Az összejövetelen részt vett az önkormányzat részéről Simon Andrea művelődésszervező, Juhász István képviselő, a kulturális bizottság elnöke. Domonkos Ágnes ismertette a foglalkozás célját, többek között a kistérségi települések kulturális együttműködését, a települések közti kapcsolatok, információs rendszerek elmélyítését, létrehozását, stratégiák pályázatok közös kidolgozását.

 

A mintegy három órás tanácskozás alatt számtalan egyéni vélemény, javaslat, kívánság, pozitív és negatív megállapítás került a helyzetelemzést összesítő táblára, míg azok összesítése után Dunaalmás és Neszmély községek közös erősségeként fogalmazódott meg a települések kedvező fekvése a Gerecse nyúlványai és a Duna természeti közelsége, a Csokonai és Lilla kultusz ápolása, az említett két település templomai, műemlékei, a Duna melletti Öregmalom, a történelmi eseményekre emlékeztető emlékművek. A lehetőségek felsorolásánál reális a sziget rendbetétele, a falusi turizmus szorgalmazása, a Duna-part rendbetétele, összefogva Neszmély településsel, valamint a felvidéki testvértelepülésekkel.

 

Az óhajok között mindenkinél első helyen szerepelt a strand újbóli létrehozása, fiataljaink hatékonyabb bevonása a település életébe, faluközpont létrehozása. A veszély címszó alatt a főút immár kibírhatatlannak mondható forgalmát, mely már a repedező házakat is veszélyezteti, nem beszélve a zajról, a levegőszennyezettségről, a sebesség be nem tartásáról. Hiányosnak tartják a megjelent képviselők a közrendet és közbiztonságot, s többen elmarasztalták azokat, akik közönnyel élik mindennapjainkat e szép természeti környezetben. A tanácskozást és véleményeket átgondolva talán érték, és probléma feltáró, helyzetelemzésnek is értékelhetjük a hasznos együttlétet. Dobos Szilvia