A 220 éves Kőfaragó ház hasznosításra, befektetőre vár

Tata egyik legszebb, s legrégibb épülete, a Fazekas utca 62. szám alatti Kőfaragó ház. Romlásában is gyönyörű, s a helyszín önmagában is varázslatos. Mögötte magasodik a Fellner Jakab-kilátó, szinte csak kőhajításnyira található tőle a megindító szépségű Kálvária. Az önkormányzat szívén viseli értékes, régi épületei sorsát, ezért komoly befektetőt vár a ház hasznosítására - hangsúlyozza Michl József polgármester.

 

Az utca e szakasza ódon hangulatát még őrzi, bár több öreg ház ajtaja-ablaka kényszerű cseréje miatt éppen ez a régi báj tűnik el. Persze az ilyen száz-százötven éves építményekre többet kell időként költeni, mint fiatal társaikra, mégis különlegesek és Tata óvárosi hangulatát hivatottak átmenteni a jövőbe. A Kőfaragó ház 1790-ben épült, minden porcikája elaggott, ám így is gyönyörű, valaha az Eszterházyak kőfaragói laktak benne. Ideálisak az arányai, tetszetős a tardosi kő lábazata, az ablakai a kőpárkánnyal, s ha belesünk az ablakon, a hívogató méretű és formájú szobák a hajdanvolt építők igényességét támasztják alá. Ma tágas udvarát gyom veri fel, törmelékhalmazok csúfítják.

 

- A párommal időnként felmegyünk a fölöttünk álló Fellner Jakab kilátóba, s onnan vesszük szemügyre a Kőfaragó ház állapotát. Izgulunk romlása láttán, s reméljük, megállítja valaki a pusztulását – mondja a ház jobbkéz felőli, második szomszédságában lakó Tóth Zsuzsanna, s beinvitál házukba. Osztuska Zoltán építőmérnök a tájba, utcába, műemléki környezetbe illő új házat emelt ide, zsalugáteres ablakokkal, bontott téglákkal, sok faanyaggal, a tradicionális építőanyagokat szellemesen ötvözve a modern eljárásokkal és technikákkal. Bent a házban ugyanez a harmónia és igényesség honol. A Kőfaragó ház balján is zsalugáteres ablakú új ház hirdeti tulajdonosa építői filozófiáját, s bár a közéjük ékelődött szintén öreg ház nyílászárói sajnos már nem stílusosak, falai, udvara rendezett, tiszta, s nyáron zöldell a csupa virág kertje.

 

Az önkormányzat védett műemléke a Kőfaragó ház, kész engedélyezési szintű felújítási tervet is készíttetett hasznosítására, ám a városi büdzsé nem bírja a megvalósítást. Pályázat útján keresi a befektetőt, aki turisztikai-kulturális-vendéglátó funkcióval ruházná fel a felújítandó épületet. Szálláshelyeket, borozót, kismesterségek műhelyeit álmodták az ó falak közé, s aki a Fellner Jakab kilátót is bekapcsolná a hasznosításba, az különösképpen szívesen látott pályázó lenne!