A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

A régi Tata és Tóváros látképét pingálják a tűzfalra

A felállványozott tatai polgármesteri hivatal oldalsó részén, a Farkasházy Fischer Mór-féle ház felé eső üres tűzfalra két művész pingál hangulatos, múltidéző képet. A tatai levélpapírokon, jegyzetfüzeteken gyakran használt szép grafika kerül fel Heinz Gábor mosonmagyaróvári és Szíjj Sándor szombathelyi festőművészek jóvoltából. Aki a hivatal felé jár, emelje fel kissé magasabbra a tekintetét, s megpillanthatja a készülő művet. Az állvány elbontása után a középkori Tata, sőt: Tatta és Tóváros - régen így írták - tornyai néznek le ránk majd a falról.

 

A kistérségi energiaracionalizálási program keretén belül a tatai polgármesteri hivatal energiatakarékos módon történő átaéakítása folyik. Szigetelik a födémet, a falakat, kicserélték már a nyílászárókat - természetesen a műemléki követelményeknek megfelelően, mondta el Lakos Zsuzsa projektmenedzser. A közbeszerzési pályázaton az Álta-él Konzorcium nyerte meg a beruházás kivitelezését, amelynek két tagja van: a Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft, valamint a Tata OMS Hungária Kft. Az előbbi cég felajánlotta, hogy a kötelező munkán felül szeretnének még valami szépet alkotni, amely azonban nem terheli a költségeket.

 

A felajánlást egyeztetés követte, ízlésbeli és szabálybeli eljárások zajlottak le gyorsan. Az ismert grafika ódon hangulatot áraszt, Tata jellemző épületeit mutatja, amelyek ma is meghatározóak. A két művész évszázados hagyományt követ, midőn falfestést vállal, s nemcsak régi épületekre alkotnak régies képeket. Az unalmas és egyhangú tízemeletes toronyházak üresen tátongó tűzfalait is betöltik színekkel és formákkal - persze nem a csúfító falfirkák modorában, hanem a művészet teremtő erejével. A tatai belváros ismét egy kis szépséggel és érdekességgel gyarapodott!