A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Advent a múzeumban vásárral

A Kuny Domokos Múzeum napját a várban, 2011. december 10-én rendezik. A helyszínen egész napos adventi vásár lesz, ahol megtekinthetik és megvásárolhatják Csiszár József és Végh Ákos kerámiáit, de bor, méz, mézeskalács és más kézműves termékek, dísztárgyak, ajándéktárgyak is kaphatók majd. Vendégeinket forralt borral és teával kínáljuk. A belépés ingyenes! Részletes program a csatolmányban.

 

Újból itt az advent. A természet már nyugszik, az ember is keresi a csendet. Keresi azt a mélységes, lélektisztító csendet, amelytől a gyertyafények lángja megremeg. A lélek várakozik az Úr jövetelére. A befelé forduló ember abban találja meg advent értelmét, hogy embertársai felé lélekkel közelít. Valamennyien adventi vágyakozást hordozunk magunkban, mert a fészekből kiesett madárként kiált lelkünk Isten után.

 

Az ádventben a keresztény ember készül karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére, de egyben Krisztus világvégi eljövetelére is. A népi jámborság megnyilvánulásai az ádventi koszorú mellett a karácsony előtti betlehemezés, és a keresztény család közös Szent Család-járása. Amíg a betlehemezés karácsony eseményeit mondja el, addig a Szent Család-járás inkább a felkészülés ájtatossága a családi otthonokban. Ezt a hangulatot kívánja felidézni a Kuny Domokos Megyei Múzeum advent harmadik szombatján, december 10-én.

 

A nap programjai a fény megszületésének, az ünnep várásának gondolatkörébe illeszkednek:„Ím, én magam hozzád vettem” címmel kamara kiállítás nyílik a vár időszaki kiállítótermében, mely a személyes vallásosság tárgyait: szentképeket, imakönyveket, aprónyomtatványokat-mutat be. Kövesdi Mónika művészettörténész ismét kiváló előadással készül, mely a Fény a művészetben címet kapta, és szervesen illeszkedik a tárlat anyagához Kerti Károly versei valamint Petrozsényi Eszter színművésznő tolmácsolásában adventi gondolatok, a Menner Bernát zeneiskola növendékeinek koncertje mélyítik el a látogatókban a figyelmes, éber várakozás, reménykedő virrasztás időszakát.

 

A programok között szerepel még tárlatvezetés, gyerekfoglalkozások, vásár, zene, múzeumi évkönyv bemutató valamint beszélgetés egy neves múzeumi szakemberrel: Dr. Szatmáry Sarolta régésszel, a múzeum egykori igazgatójával.