A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Tűzzel írt képek a hűvös falakon - Elekes Gyula tűzzománc kiállítása a tatai várban

Április nyolcadikáig látható a tatai vár időszaki kiállító termében egy kiváló erdélyi képzőművész: Elekes Gyula tűzzománc képeit felvonultató tárlata. Elekes Gyula 1979-ben végzett a marosvásárhelyi Művszeti Líceum grafika szakán, tanulmányait német és spanyol magániskolákban –alkotóműhelyekben végezte.

 

Ausztriában, Németországban, Spanyolországban tűzzománc oktató tanárként dolgozott, de volt többek között rajztanár is, sőt öt évig vezetett egy hivatásos színházat. Tizenkét éve áll a székelyudvarhelyi Művelődési Ház élén . Tűzzománc oktatást jelenleg is végez Székelyudvarhelyen, Soltvadkerten, Kiskőrösön, Keszthelyen és La Corunaba.

 

A művész alkotásai bejárták már a világ távolabbi pontjait is: az ősi magyar mondavilágot felelevenítő művek megfordultak Németországban, Ausztriában, Svédországban, Kínában és Spanyolországban is, díjakból is magáénak tudhat párat, legutóbb 2011-ben Pro Cultura Hungarica díjat kapott Budapesten. A tatai kiállítást P. Tóth Enikő a tatabányai múzeum művészettörténésze nyitotta meg , egy nem mindennapi tárlatvezetés keretén belül.

 A csodálatosan alliteráló színek és formák önmagukban is esztétikai élményt jelentenek, de, ha valaki egy kicsivel több időt szentel egy- egy alkotásnak, akkor felfedezheti misztikus ősmagyar mondavilágunk szimbolikus figuráit és jellegzetes cselekményfordulatait, melyek az alkalmazott technika segítségével önálló történetté kerekítik a műveket. A képi megjelenítés ezen formája szinte nosztalgikus álomba ringatja a szemlélőt, miközben létkérdések fogalmazódnak meg elhatolva egészen a tudatalatti gyökérvilágig’,ugyanakkor mégsem mélylélektani utazásra invitál bennünket a művész, sokkal inkább egyfajta lelket átmosó és felemelő folyamat részeseivé kíván tenni bennünket.

A kiállítás nem valósulhatott volna meg Rigó Péter művészetpártoló és áldozatos munkája nélkül. A múzeum kapui megnyíltak, március 24-től már a szokásos nyári nyitva tartásnak megfelelően hétfő kivételével naponta délelőtt 10.00 órától 18.00 óráig fogadja az intézmény az érdeklődő közönséget.