A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Száz éves a tatai múzeum - a régészet rejtelmeit bemutató kiállítás nyílt a várban

A száz éves tatai régészetet bemutató kiállítás a tatai várban látható, melyet ünnepélyes keretek között nyitottak meg. Az ünnepi eseményen dr. Fülöp Éva Mária, a Kuny Domokos Megyei Múzeum igazgatója köszöntötte a szép számban megjelent közönséget. Kiemelte, hogy az Esterházy család által Tatára telepített piarista szerzeteseknek köszönhető a múzeumi gyűjtemény alapja.

 

A tatai múzeum elődje ugyanis a piaristák tanító rendjének házi gyűjteménye volt, amely a diákok és a város lakossága által talált és behozott, illetve az öregdiákok által ajándékozott tárgyakból állt. Ezt a kollekciót rendezte valódi múzeummá 1912-ben Dornyay Béla piarista tanár.

 

Czunyiné dr. Bertalan Judit a megyei kormányhivatal vezetője a megnyitón Magyary Zoltánt méltatta, hiszen 1938-ban Magyary Zoltán minisztériumi tisztviselőként fiatal tudósokat bízott meg a múzeum rendezésével és egy katalógus összeállításával, melyben 228 tétel szerepelt, jórészt kerámia, festmény, régészeti, néprajzi tárgy és történeti anyagok. Az intézmény ekkortól a Tatatóvárosi Múzeum nevet viselte.

 

Köszöntötte a vendégeket Robozné Schőnfeld Zsuzsanna, alpolgármester is, aki kiemelte, hogy a helytörténet kincseinek átörökítése a múzeum egyik jelentős feladata.

 

A vár emeleti kiállítótermében található tárlat a régészeti módszerek fejlődését mutatja be, a tárgyak megtalálásának és múzeumba szállításának kezdeti formáitól napjainkig, a számítógépes térinformatika alkalmazásáig, melynek részleteiről Schmidtmayer Richárd, régész, történész, a kiállítás kurátora beszélt. A kiállításon egy ásatás helyszínét rekonstruálták, a helyszín valódi feltárását filmen mutatják be. A kiállító-teremben berendeztek egy olyan területet is, ahol a látogatók találhatják meg a föld alá rejtett római és középkori leleteket. A múzeum múltjához kötődő jelentősebb feltárásokat pedig térképen jelenítették meg.