A koronavírus információs vonal telefonszáma: (06-80) 277-455; (06-80) 277-456

Kallós Zoltán érkezik Tatára a tánc világnapja alkalmából

SZERETETTEL MEGHÍVJUK ÖNT A TÁNC VILÁGNAPJA ALKALMÁBÓL MEGRENDEZETT „VÁLASZÚTI HEGY ALJÁBA’” CÍMŰ JÓTÉKONYSÁGI MŰSORUNKRA, AMELYET TATÁN A MAGYARY ZOLTÁN MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN 2012. MÁJUS 5-ÉN (SZOMBATON) 18 ÓRAI KEZDETTEL RENDEZÜNK.

 

KÖZREMŰKÖDNEK:

KALLÓS ZOLTÁN NÉPZENEKUTATÓ,

VALAMINT HAGYOMÁNYŐRZŐK AZ ERDÉLYI MEZŐSÉGRŐL

PINTYŐKE TÁNCEGYÜTTES - TATABÁNYA

CSEVERGŐ ÉNEKEGYÜTTES – TATA

POROZÓ KAMARA TÁNCEGYÜTTES – TATA

CIFRA TÁNCEGYÜTTES - TATA

KINCSŐ ZENEKAR – TATA

TATA TÁNCEGYÜTTES – TATA

FAZEKAS GYERMEK NÉPTÁNC EGY.1-2.OSZT.

KISCIFRA TÁNCEGYÜTTES – TATA

PÖTÖRKE TÁNCEGYÜTTES - TATA

 

A MŰSOR BEVÉTELÉT A VÁLASZÚTI SZÓRVÁNY MAGYAR KOLLÉGIUM JAVÁRA AJÁNLJUK FEL!

FELNŐTT BELÉPŐ 1800 FT, DIÁKJEGY 800 FT

TÁMOGATÓI JEGYEK 1000 FT ÉRTÉKBEN VÁSÁROLHATÓK A HELYSZÍNEN

A RENDEZVÉNYT TÁMOGATJA:

TATA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

TATAI VÁROSKAPU ZRT ÉS VALAMENNYI KÖZREMŰKÖDŐ

RENDEZŐ: PÖTÖRKE NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

-------------

 

TÁNC VILÁGNAPI JÓTÉKONYSÁGI MŰSOR – 2012.V.5.

 

1983 óta ünneplik a tánc világnapját április 29-én, Jean-Georges Noverre – a modern balett megalapítójának születésnapján. Városunkban először négy éve rendeztünk előadást e nap tiszteletére, s a tapasztalatokat összegezve úgy gondoljuk, hogy kezdeményezésünkkel – és az Önkormányzat támogatásával - méltó módon ünnepelhettük meg azt. Ebben az évben különleges műsort terveztünk: 2012. május 05-én szombaton, 18.00 órai kezdettel Tatán, a Magyary Zoltán Művelődési Központ színháztermében rendezünk bemutatót Kallós Zoltán néprajzkutató, mezőségi hagyományőrző táncosok, énekesek illetve helyi és környékbeli táncegyüttesek közreműködésével.

A műsor profilja: komplex, a mezőségi néptánc, népzene, népdal világát, valamint irodalmát bemutató, mintegy 150 táncost megmozgató, két félidős műsor, melyet ebben az évben is jótékonysági céllal rendezünk meg. A Kallós Zoltán Alapítvány által működtetett Válaszúti Szórvány Magyar Kollégium támogatása a célunk. Ez az intézmény az Észak-Mezőségben mostoha szociális körülmények között élő gyermekeket oktatását, nevelését vállalta fel. Egy ilyen intézmény megléte – mindnyájan tudjuk milyen fontos eszköz a magyarság megmaradásához.

A Kollégium 10 éves működése alatt mintegy 200 magyar kisgyermeket tudott útjára bocsátani, akik magyar középiskolákban folytatták tanulmányaikat. A Kollégiumban élő gyermekek 3-12 év közöttiek. Az alapítvány felvállalja a teljes bentlakás költségét (tanfelszerelés, higiéniai kellékek, napi ötszöri étkezés és orvosi ellátás). Hétvégi hazaszállításukról is gondoskodnak.

Nagy figyelmet fordítanak az oktatáson kívül a fejlesztésre, pl. a szókincs növelésére, a kifejezőkészség fejlesztésére. A tehetséggondozást is felvállalják. Legfőbb céljuk, hogy a gyermekek a szülőföldjükön megmaradjanak, magyar identitástudatukat megerősítsék és megakadályozzák asszimilációjukat a románságba. Mivel a gyermekek száma az utóbbi időben erősen megnövekedett, az alapítvány egyre nehezebben tudja a feltételeket biztosítani. A mai est bevételével ehhez a nemes munkához szeretnénk segítséget nyújtani.

 

A műsorban közreműködő csoportok: • Tatabányáról a Pintyőke Gyermektáncegyüttes Rigóné Szegvári Ildikó vezetésével • Fazekas Gyermek Néptánc Együttes 1-2. osztálya • A Csevergő Énekegyüttes Székelyné Szőke Szilvia vezetésével • Tata Táncegyüttes • A Kincső zenekar • Kallós Zoltán és válaszúti hagyományőrzők • Pötörke Táncegyüttes és gyerekcsoportjaik: a Cifra és Kiscifra Táncegyüttesek Gyurkó Erzsébet, Keltai Gábor vezetésével • valamint a Porozó Kamara Táncegyüttes Szabó István vezetésével