Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Szabálysértési eljárást érintő változások

2012. április 15. napjával új szabálysértési törvény lépett hatályba, mely alapján az általános eljárásra jogosult hatóság a Kormányhivatal. Az új törvény rendelkezéseit a 2012. április 15. után elkövetett szabálysértésekre kell alkalmazni. A szabályozás jelentős szigorításokat tartalmaz, amelynek célja a társadalmat veszélyeztető cselekmények elleni gyors és eredményes fellépés.

 

A folyamatban lévő szabálysértési ügyek végrehajtására a korábban hatályos szabálysértési törvény rendelkezései az irányadóak, vagyis ezen eljárásokat a települési önkormányzat jegyzője folytatja le.

Tata városában az ügyintézés helye változatlanul

Tata, Kossuth tér 1. fszt. 13. iroda, telefonos elérhetőség: 34/588-663.

 

A 2012. április 15. előtt elkövetett szabálysértési ügyekben az ügyintézés helye: Tata Város Polgármesteri Hivatala Tata, Kossuth tér 1. fszt. 3. iroda, telefonos elérhetőség: 34/588-689. az ügyfélfogadás rendje mindkét hatóságnál:

Hétfő: 8.00 – 12.00 - 13.00 – 16.00

Szerda: 13.00 – 15.30

Péntek: 8.00 – 12.00

 

Az egyik legfontosabb változás, hogy módosult a szabálysértés fogalma a korábbiakhoz képest. A büntetések kiegészültek, így az új szabálysértési törvény szerint három büntetés szabható ki: szabálysértési elzárás, pénzbírság, és a közérdekű munka. Változás tapasztalható a pénzbírság összegénél, mivel a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, elzárással is büntethető szabálysértések esetén pedig a maximális pénzbírság háromszázezer forint lett.

Közérdekű munka kiszabása esetén az eljárás alá vont személy köteles a számára meghatározott munkát elvégezni. A közérdekű munka legkisebb mértéke hat, maximális mértéke száznyolcvan óra lehet. Amennyiben az eljárás alá vont személy nem tesz eleget a munkakötelezettségének, úgy a helyébe szabálysértési elzárás lép. A törvény alapján a közérdekű munka 6-180 óráig terjedhet, alkalmazására csak akkor van lehetőség, ha az eljárás alá vont ebbe beleegyezik. A legsúlyosabb szankció az elzárás, amely 60 napig – halmazat esetén 90 napig – terjedhet.

 

Az új szabályozás szerint a helyszíni bírság összege általában ötezer forinttól ötvenezer forintig terjed, hat hónapon belüli ismételt elkövetés esetén pedig hetvenezer forintig terjedhet, kivéve a „fixbírság” hatálya alá tartozó szabályszegéseket. A „fixbírság” egyes közlekedési szabálysértéseknél került bevezetésre. Az új szabályozás a büntetés kiszabására vonatkozó enyhítő, illetve súlyosbító körülményeket, például a hatóságokkal történő együttműködést, illetve a két éven belüli újbóli felelősségre vonást is rögzíti.