Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

A Horthy-korszak érméit csodálhatják meg a vár látogatói

A Magyar Éremgyűjtők Tatai Szervezetének köszönhető az a rangos kiállítás, melyet a napokban nyitottak meg a tatai várban. A rendezvény az ötvenöt éve elhunyt kormányzó, Horthy Miklós életét, politikai pályáját eleveníti fel. A megnyitón Vámosi László, az éremgyűjtők tatai szervezetének elnöke köszöntötte a vendégeket. Mint mondta, a kormányzó tevékenységének megítélése az elmúlt időszakban pozitív irányban változott.

 

– Komoly előkészítő munka előzte meg a kiállítást, igyekeztünk átfogó képet adni Horthy Miklósról, elsősorban a numizmatika segítségével. Mellette írásos és fotós emlékek is színesítik a tárlatot, így szinte teljes képet kaphatunk róla. Az itt látható érmek és plakettek óriási értéket képviselnek. – ismertette Vámosi László, aki elmondta még, hogy mostoha volt régen a kormányzót megmintázó alkotók sorsa. A komáromi Berecz Gyulát például Horthy-szobrai miatt kitelepítették.

A rendszerváltás után viszont a kormányzó újra temetése után rengeteg érem és más alkotás készült róla.
A kiállítást Kosaras Péter Ákos történész, a Horthy Miklós Társaság elnöke nyitotta meg, aki a Haditudósító című magazin főszerkesztője, számos könyv, tanulmány szerzője. Érdeklődésünkre elmondta, hogy a Horthy Miklós Társaságnak jelenleg mintegy 300 tagja van, elődjét 1994-ben alapították.

A jelenlegi szervezet névbejegyzésére 2002-ben került sor, azt követően, hogy 2002-ben megkapta a Magyar Tudományos Akadémia névhasználati engedélyét. A társaság célja Horthy Miklós munkásságának és emlékének ápolása, és ebből a célból évente több rendezvény szervezése.
Kosaras Péter Ákos megnyitó beszédében részletesen méltatta Horthy Miklós munkásságát. Többek között, hogy kormányzósága alatt Magyarország minden megrázkódtatás nélkül átvészelte a világgazdasági válságot, hogy hazánkban a sport kiemelkedő szerepet kapott.
Kosaras Péter Ákos sok érdekességet említett, például kiemelte, hogy a magyar mezőgazdaság Horthy kormányzósága alatt világhírű volt.

 

A kiállítást támogató tatai önkormányzat részéről Kaszál József képviselő hangsúlyozta, hogy ez a tárlat nem csak roppant érdekes és tanulságos, de egyedülálló is, amely a hatalmas munka és az összefogás eredménye. A június 10-ig megtekinthető kiállítás szervezésében az Éremgyűjtők Tatai Szervezetén kívül a MABEOSZ Fellner Jakab Bélyeggyűjtő Kör, a Szent István 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrzők, a Történelmi Vitézi Rend Komárom-Esztergom Megyei Székkapitánysága is részt vett.