Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Most is tömegeket vonzott a Sokadalom

A 13. Sokadalomnak ezúttal az Országgyűlés tér és a Vaszary-iskola hatalmas udvara adott otthont összekapcsolva a fesztivált a testvérvárosi évfordulós ünnepségekkel. A magyar népi kultúra kincseinek a nagyközönség elé tárása és megőrzése a Sokadalom lényege.

 

A rendezvény hagyományosan a református templomtól indul. A menetben a Kenderke Művészeti Iskola táncosai, tanárai és támogatói is részt vesznek. A látványos felvonulás a Kossuth téren haladta tovább egészen az Esterházy-kastélyig. Itt rögtönzött táncbemutatóval ejtették ámulatba a nézőket a szebbnél szebb hagyományőrző népi ruhába öltözött gyerekek és felnőttek. Közben ide érkeztek a testvérvárosokból: Gerlingenből, Szőgyénből és Szovátáról jövő vendégek is, így nekik is alkalmuk volt megtekinteni a tatai néptáncosok tudását.

 

A végső helyszín tehát az Országgyűlés tér volt, ahová folyamatosan özönlött a tömeg, itt mindenki talált elfoglaltságot. Nonstop peregtek az események, a szervezők gondosan ügyeltek arra, hogy a kiemelkedő programok ne ütközzenek egymással.

 

Nagy sikere volt a bemutatkozó helyi borászoknak, akik még borkóstolóra is meginvitálták a vendégeket. Nem véletlenül tartják a sokadalmat a család ünnepének. A gyermekjátszóknak is elvitathatatlan népszerűségük volt, miként a meseelőadásoknak, amelyek rendre telt házzal működtek. A felvidéki Écsi Gyöngyi elbűvölte varázslatos előadásával a gyerekeket, s a felnőtteket is. Ízesen, nagy átéléssel adta elő meséit. A 19 éves Kelemen Petra felvidéki Ipolyszalkáról érkezett, ő is mesemondó, inkább a hororisztikus műfajban járatos. Fellépése előtt elmondta, hogy sok társával együtt nagyon jól érzi magát a sokadalmon. Ő különben is gyakran jár ide, mivel vőlegénye tatai fiú. A szervezőket dicséri, hogy kiemelt figyelmet szenteltek a kisgyermekes családok szórakoztatására. A néptáncgálán Szováta, Szőgyén, Gerlingen és a tatai, Kenderke táncosai emlékezetes műsort adtak, de a Ghymes-koncert volt szombat est fénypontja. A felvidéki zenekar nem véletlenül kapott 2011-ben Kossuth-díjat, ezúttal is elkápráztatták magyar, közel- és kelet-európai gyökerekből „táplálkozó” zenéjükkel a közönséget.

 

Éjszakába nyúló táncház követte őket, ahol fergeteges volt a hangulat.

 

Kun Katalin, a Kenderke igazgatója és stábja ismét felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a tataiakat és mindenkit, aki eljött.