Koronavírus információs vonal telefonszáma: 06 80 277 455; 06 80 277 456

Délvidéki testvérvárossal gyarapodik Tata

A mai napon, 2012. július 4-én, szerdán immáron hivatalos pecsét is kerül a Tatát és Magyarkanizsát évek óta egyre erősebben összefűző testvérbarátságra: 13 órakor a polgármesteri hivatal dísztermében a két polgármester, Michl József és Nyilas Mihály aláírja a Tata-Magyarkanizsa testvérvárosi megállapodást! A testvérvárosi rendezvény keretében régi barátunk, Nyilas Leonov Anita és több családtagja ünnepélyes állampolgársági esküt tesz. Tisztelettel várjuk Önt is erre az alkalomra, valamint a 15 óra 30 perckor kezdődő ünnepi hangversenyre is, melyet a dandárzenekar ad a Menner Bernát Zeneiskola hangversenytermében a magyarkanizsai vendégek tiszteletére.

 

Az önkormányzat gazdasági programjában célként tűzte ki, hogy városunk valamennyi hazánkkal határos magyarlakta területen rendelkezzen testvértelepüléssel. Ezt a célkitűzést szem előtt tartva már 2008-ban létrejött egy polgármesteri szintű kapcsolatfelvétel Tata és a délvidéki Magyarkanizsa között. Az azóta eltelt időben több területen sikeres együttműködés bontakozott ki településeink között. Az idei évben jött el az a pillanat, amikor az egyre erősebbé váló kötelékek hivatalosan is megerősítésre kerülnek.

 

Magyarkanizsa Bácska észak-keleti csücskében, a magyar határ mentén fekszik, 10 193 lakosa van, s egyre inkább regionális központtá válik. Ehhez nagyban hozzájárul a Tisza közelsége és a horgosi határátkelő. A folyónak köszönhető a táj festői szépsége, a hajózás, a sporthorgászat és az idegenforgalom.

A térség természeti erőforrásokban igen gazdag. Az egyik legjelentősebb erőforrás a kiváló minőségű talaj, amely kiemelkedően hozzájárul a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődéséhez. A község területe fontos energetikai nyersanyagok forrása is: ilyen a nyers kőolaj és a földgáz, de geotermális víz is található itt. A község területén jelentős agyagtartalékok vannak. Kanizsa mindig megkülönböztetett figyelmet szentelt az oktatásnak és a művelődésnek. Itt alakult meg a mai Vajdaság szintjén is az egyik első óvoda, mindig fejlett volt az általános iskolai hálózat, az 1880-as években már tanonciskola működött, később, 1965-ben pedig mezőgazdasági iskola is létesült. Már az 1840-es években volt színház is. Napjainkban Magyarkanizsán bölcsőde, óvodák, három általános iskola, egy zeneiskola és egy mezőgazdasági-műszaki szakközépiskola működik. Magyarkanizsa testvérvárosai a következők: Budaörs, Felsőzsolca, Ferencváros, Kiskunhalas, Nagykanizsa, Röszke, továbbá Királyhelmec (Szlovákia), Sepsiszentgyörgy (Románia), Svilajnac (Szerbia).